marți, 19 martie, 2024

Fermierii reclama lipsa subventiilor si inchiderea pietelor: ‘Suntem pusi intr-o situatie foarte critica nestiind ce mai putem face’

Distribuie:

Publicat:

 

Slabe şanse să găsim roşii româneşti de Crăciun. Anul acesta, fermierii nu au mai primit subvenţii pentru a cultiva tomate şi în toamnă. Iar cei care au mai avut în solarii roşii, nu au mai continuat investiţiile după ce pieţele au fost închise, informează Mediafax.

Mihai Costea este unul dintre cei aproape şase mii de fermieri din judeţul Olt care anul acesta au cultivat tomate. Prima recoltă a scos-o în primăvară. Aştepta să primească 3.000 de euro, ajutor de la stat, însă a luat doar 2.250 euro.

„E un hibrid foarte performant. Crăpăturile vin de la umiditatea, excesul de umiditate care este afară.(…) este foarte pretenţioasă şi la boli, şi la dăunători, dar este foarte gustoasă”, explică Mihai Costea, fermier.

Aceasta adaugă că banii primiţi de la stat i-a investit deja în altă cultură. Mai are cam o tonă de roşii în solar. După ce pieţele au fost închise, Mihai se plânge că nu mai are unde să-şi vândă legumele, pentru care a cheltuit deja aproximativ 60 de mii de lei să le cultive.

„Am luat deja de 50 milioane (lei vechi n.red.) lemne. Acum, aştept să-mi vină cărbunele de 75 milioane (lei vechi n.red.). La ora actuală nu ştiu ce să fac. L-aş mai lua, nu l-aş mai lua, cu toate că am dat o arvună. Ce să mai fac cu el dacă te uiţi că n-ai unde să mai vinzi? La ce m-aş mai înglota să mai pun pentru la primăvară?”, se întreabă fermierul.

În comuna Ghimpeţeni, judeţul Olt, aproximativ 50 de hectare au fost cultivate cu legume anul acesta. Alexandru Răţoi, preşedintele Coopertivei Agricole din comună, spune că fermierii au rămas în pagubă. Statul a redus subvenţiile, iar piaţă de desfacere nu mai au acum.

„Din păcate, programul Tomata s-a închis. Ciclul doi nu se mai deschide.(…) La usturoi nu s-a dat nici până acum. Se preconizează să fie undeva la 1.500 euro/ hectar, deşi erau 3.000 euro/hectar. Suntem puşi, ca şi fermieri, într-o situaţie foarte critică neştiind ce mai putem face”, arată Alexandru Răţoi, preşedintele Cooperativei Agricole Ghimpeţeni.

Şi solarul costă: încălzirea solarului costă aproximativ 150 lei/noapte.

În judeţul Olt, anul acesta au beneficiat de subvenţia pentru „Tomata” 5353 cultivatori de roşii. În Olt, anul acesta, au fost cultivate cu usturoi 301 hectare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img