joi, 18 aprilie, 2024

Fișa de înscriere la liceu în anul 2022. Cum se completează corect

Distribuie:

Publicat:

În perioada 4 – 11 iulie 2022 se va putea face completarea opțiunii în fișele de înscriere la liceu. Completarea se va face de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinții/tutorii acestora. Tot în perioada precizată se pot completa şi fisele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a care își doresc să participe la admitere în alt judeţ. Repartizarea computerizată a elevilor va avea loc în data de 14 iulie 2022.

Vești bune pentru elevii care urmează să se înscrie la liceu! În perioada 4 – 11 iulie 2022 se va putea face completarea opțiunii în fișele de înscriere la liceu de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinții/tutorii acestora. Tot în perioada aceasta se pot completa şi fisele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a care își doresc să participe la admitere în alt judeţ. Repartizarea computerizată a elevilor care se înscriu la liceu va avea loc în data de 14 iulie 2022.

Fișa de înscriere la liceu în anul 2022

Conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2022 – 2023, repartizarea elevilor de clasa a VIII-a în învăţământul liceal de stat se face în două etape. La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere la liceu, participă doar elevii care au susţinut evaluarea naţională și care au și ieșit admiși. Primul pas în alegerea opţiunilor este identificarea filierei, a profilului şi a specializării dorite. Admiterea la liceele de stat se va face fără examen, doar pe baza mediei de admitere.

Potrivit portalinvatamant.ro, candidații vor completa fișa de înscriere la liceu în ordinea preferințelor, specializările sau domeniile de pregătire pe care le doresc și codurile de opțiune pentru profil. Candidații care urmează să se înscrie sunt avertizați cu privire la faptul că pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregărtire la care se face predarea în limba minorității naționale, pot înscrie codul respectiv în fișa de înscriere la opțiuni numai dacă au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă pentru care vor să se înscrie sau dacă au susținut și au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă menţionata la Art. 10, alin. 8 din Metodologia de Admitere. Dacă există cazuri contrare, opţiunea va fi anulată în momentul în care se va face repartizarea computerizată.

De asemenea, pentru specializările la care predarea unei limbi materne se face în regim bilingv, candidații pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni, numai dacă au susţinut şi dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. Și în acest caz există posibilitatea ca opțiunea să fie anulată în momentul în care se va face repartizarea computerizată.

Pe fişa de admitere a fiecărui candidat în parte pot apărea note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obţinută la limba şi literatura maternă la Evaluarea naţională”. În galeria foto puteți găsi un model de fișă de înscriere la liceu în anul 2022.

Cum se completează opţiunile pe fișa de înscriere

Prima opţiune se trece la poziţia 1 din fişa de înscriere, completând codul care apare în broşură în dreptul liceului la care doriți să vă înscrieți. Urmează mai apoi opţiunea doi, după aceeaşi procedură. Celelalte opţiuni pentru licee se completează în acelaşi mod, în ordinea dorințelor de înscriere la liceu, prin precizarea codului alocat fiecărei opţiuni.

Cu ocazia completării opţiunilor, candidații, dar și părinții acestora vor verifica şi corectitudinea celorlalte date înscrise în fişa de înscriere de secretariatele şcolilor şi semnată de directorul şcolii. Fiecare candidat în parte îşi poate copia în fişa-model din broşură, pentru uz propriu, listă de opţiuni, în ordinea preferinţelor. Completarea listei de opţiuni se va face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui de clasă. Aceştia vor fi cei care vor semna fişa de înscriere.

Candidații şi părinţii vor fi avertizaţi să completeze cu responsabilitate opţiunile, dar şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fișă cu opţiunile exprimate, pentru că o opţiune greşită poate conduce la o repartizare greșită.

Ce faceți dacă există o greșeală la înscriere

În cazul existentei unei greșeli, părinții vor semnala comisia de înscriere, prin intermediul profesorului diriginte al clasei. Comisia urmează apoi să transmită informaţia la centrul zonal de înscriere, care procedează la corectarea greşelii în baza de date computerizată, dar şi la listarea fişei corectate din calculator.

Fişa greșită se păstrează în centrul zonal de înscriere, în dosarul cu documentele comisiei de înscriere, iar fişa corectată urmează să fie înmânată directorului, care o va transmite părintilor şi candidatului, pentru a fi semnată.

Ulterior, fişele corecte sau corectate, listate din calculator, sunt semnate de profesorul diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia, pentru a certifica faptul că acestea sunt corecte. În cazul în care fişa iniţială a fost corectată, un exemplar al fişei corectate, listate din calculator şi semnate de diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia va ramane ataşat fişei iniţiale de înscriere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img