joi, 25 aprilie, 2024

Fibrilația atrială: de ce trebuie să îţi verifici pulsul

Distribuie:

Publicat:

Îș face simțită prezența prin palitații, respirație greoaie și amețeli. Sute de mii de români suferă de fibrilație atrială, o tulburare de ritm ce poate avea consecințe devastatoare dacă este ignorată. Iată ce spune medicul Vasi Rădulescu despre această afecțiune!

“Fibrilația atrială este o formă de tahiaritmie supraventriculară în care atriile (camerele de sus în care ajunge sângele din plămâni pentru cel stâng și din restul corpului pentru cel drept) sunt hiperstimulate și bat de 400-600 de ori pe minut. Practic, la această frecvență, funcția de pompă a atriului se pierde, apărând unele urmări: umplerea ventriculară este afectată, apare staza sanguină, atriul se dilată.

În fibrilație, sângele poate stagna în anumite compartimente (mai ales în extensiile atriale numite urechiușe) și se pot forma cheaguri de sânge. Studiile ne arată că și doar patru ore de la debutul unei fibrilații atriale sunt suficiente pentru formarea de cheaguri. Aceste cheaguri se pot desprinde și pot ajunge oriunde în cap, membre, plămâni”, spune medicul Vasi Rădulescu.

Cum ne dăm seama că avem fibrilație? “Uneori este ușor, alteori tabloul este pervers. Fibrilația face ventriculii să bată aritmic, cu frecvențe de la 50 până la aproape 180 pe minut. O tulburare apărută brusc de regulă duce la o frecvență mai înaltă și dă palpitații rapide neregulate, oboseală, disconfort în piept, anxietate, amețeală, dispnee (respirație grea). Toate acestea necesită prezentare imediat la medic. Există cazuri în care simptomele nu apar și fibrilația este silențioasă, excelent tolerată. Oricine ar trebui să-și verifice pulsul din când în când, iar dacă este neregulat, să facă EKG la medic.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img