sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Fiica lui Radu Beligan, despre femeia care i-a fost fost alaturi actorului in ultimii ani! “A fost ingerul care l-a tinut in viata pe tata!” Intre Mona Radu si maestrul a fost o diferenta de 66 de ani

Distribuie:

Publicat:

Radu Beligan si Mona Radu au fost de nedespartit in ultimii ani de viata ai actorului. La fiecare iesire din casa a actorului, la cate un eveniment sau la teatru, Radul Beligan era insotit de tanara, care devenise ca umbra maestrului.

Pentru multi, o buna vreme, stransa legatura dintre Radu Beligan si tanara a fost un mister, o curiozitate, insa, cu trecerea timpului, toata lumea se obisnuise sa o stie langa el. Mai mult, la inmormantarea marelui actor, Mona Radu a stat in acelasi rand cu fetele maestrului si a fost imbratisata si consolata de toata lumea, mai ceva ca acestea.

Intre Mona Radu, care este scriitoare, si Radu Beligan a fost o diferenta de 66 de ani, asa ca initial multi au fost cei care au crezut ca ea este una dintre nepoatele actorului sau o alta ruda apropiata. Care era exact relatia dintre cei doi probabil ca va ramane un mister, insa, dupa moartea acestuia, fiicele au tinut sa-i multumeasca pentru ca a fost alaturi de tatal lor.

O relatie speciala cu Mona Radu are Ana Maria Beligan, fata cea mare a actorului, care locuieste de peste 30 de ani in Australia. De altfel, recent, Ana Maria a facut chiar si o marturirisire intr-un mesaj trimis pe facebook: “A fost ingerul care l-a tinut in viata pe tata in ultimii 10 ani”

Mona Radu a fost cea care l-a ajutat, in ultimii ani de viata, atat sa se deplaseze, dar si sa isi scrie piesele de teatru. Asa ca, dupa moartea lui Beligan, conform testamentului lasat de acesta, ei i-au ramas drepturile de autor asupra pieselor scrise si regizate in ultima parte a vietti. “Nu isi doreste altceva, desi are toate drepturile pentru ca i-a fost alaturi, l-a spalat si l-a ingrijit in ultimii ani de viata. Ea i-a fost alaturi de dimineata pana seara, au repetat impreuna pentru piesele de teatru si i-a impins carutul pana la finalul vietii”, au marturisit surse din apropierea actorului, la putin timp dupa moartea acestuia. Radu Beligan a murit, pe 20 iulie 2016, la varsta de 97 de ani.

Cu ani in urma, intr-unul din putinele interviuri pe care le-a dat, Mona Radu a povestit ca s-a indragostit de Radu Beligan cand era doar o adolescenta si din dragoste pentru el a hotarat sa se faca actrita. “Pe cand aveam vreo 13 ani am vrut sa ma fac actrita pentru ca am vazut la televizor o piesa de teatru – inregistrata cu un an inainte de a ma naste eu – “Amadeus”, de Peter Shaffer, in care domnul Beligan il juca pe Salieri. M-am cam indragostit de amestecul dintre domnul Beligan si personajul sau si am hotarat sa ma fac actrita. Cand am aflat cati ani are si, facand un calcul, am realizat cati ani va avea cand as putea eu ajunge actrita, am fost atat de dezamagita incat am hotarat sa-mi inchei cariera inainte de a o incepe”, povestea Mona Radu.

De altfel, acesta nu este nici numele adevarat al ei, ci pseudonimul de scriitor. “Numele meu este, de fapt, un pseudonim pe care eu am hotarat sa mi-l creez din prescurtarea prenumelui meu si din prenumele unui om care a insemnat pentru mine mai mult decat oricine altcineva din viata mea (n.r. Radu Beligan). Asa am simtit eu nevoia sa ma definesc si asa a aparut Mona Radu”, povestea tanara intr-un interviu acordat imediat dupa premiera piesei “Lectia de violoncel” , a carei autoare este.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img