vineri, 29 martie, 2024

Finantarea de urgenta a Elvetiei ar putea URCA la 20 de miliarde de franci elvetieni, anunta ministrul de Finante

Distribuie:

Publicat:

Guvernul Elveţiei ar putea majora pachetul de măsuri de urgenţă, de 20 de miliarde de franci elveţieni (21 miliarde de dolari), menit să păstreze în siguranţă locurile de muncă şi companiile pe linia de plutire, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat duminică ministrul de Finanţe, Ueli Maurer, citat de Reuters, citată de Agerpres.

Ca şi alte state europene, Elveţia pompează bani în economia lovită de criză.

Miercuri, Executivul a lansat o schemă de urgenţă de 20 de miliarde de franci elveţieni, prin care companiile pot solicita de la bănci credite fără dobândă de până la 500.000 de franci elveţieni (509.995 dolari), pentru a face faţă efectelor măsurile restrictive impuse pentru a limita extinderea pandemiei.

"Este posibil să majorăm această sumă. Cifra de 20 de miliarde de franci elveţieni reprezintă pragul inferior", a spus Maurer pentru revista Sonntagsblick.

Aceasta a adăugat că, deja, companiile au depus peste 30.000 de cereri pentru credite, iar joi şi vineri au fost acordate garanţii de împrumut de peste patru miliarde de franci elveţieni.

Întrebat cât de mulţi bani este statul pregătit să furnizeze, Ueli Maurer a răspuns: "Cât de mult va fi necesar. Acordăm împrumuturi pentru a păstra în siguranţă locurile de muncă. Dacă nu pompăm rapid bani în economie, vom avea zeci de mii de şomeri în următoarele săptămâni".

Elveţia, cu o populaţie de 8,6 milioane de locuitori, a ajuns sâmbătă la 13.377 cazuri de infectare cu coronavirus şi la 242 de decese.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a înfiinţat, miercuri, o facilitate de refinanţare COVID-19 (CRF) pentru a majora furnizarea de credite sistemului bancar al ţării şi pentru a preveni lipsa de lichidităţi.

Facilitatea este nelimitată şi este disponibilă din 26 martie, a informat SNB.

"Societatea noastră şi economia elveţiană se confruntă cu provocări enorme. Pentru a combate această criză, este esenţial ca firmele să aibă acces la creditare şi sistemul bancar să aibă acces la lichiditate", a menţionat preşedintele SNB, Thomas Jordan.

CRF permite băncilor să obţină lichidităţi de la Banca Naţională a Elveţiei, garantate prin intermediul creditelor guvernamentale. Astfel, băncile comerciale pot majora rapid şi substanţial creditarea companiilor.

Rata dobânzii la tranzacţiile de refinanţare este aceeaşi ca dobânda SNB, de minus 0,75%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img