News Flash:

FMI a aprobat un plan de ajutorare a Ucrainei in valoare de 17 miliarde de dolari

1 Mai 2014
2007 Vizualizari | 0 Comentarii
Fondul Monetar International (FMI) a aprobat miercuri un plan de ajutorare pe doi ani a Ucrainei in valoare de 17 miliarde de dolari.

 Consiliul de Adminitratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea "cat mai curand" pentru Ucraina, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari. Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia.

Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari.

Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate.

Autoritatile interimare de la Kiev, care au solicitat imprumutul la inceputul lunii martie, au castigat deja increderea FMI anuntand scaderea subventiilor la energie, o masura ceruta de aceasta institutie si care va duce, de fapt, la cresterea cu 50% a pretului la gaze.

Sarcina asumata de Ucraina se anunta a fi dificila, in conditiile in care economia acestei tari ar trebui sa se contracteze cu 5% in acest an, potrivit unor estimari ale FMI. O crestere de 2% ar urma sa fie ingregistrata in 2015, potrivit institutiei.

Planul de ajutorare, al treilea acordat Ucrainei incepand din 2008, ar trebui sa permita de asemenea ameliorarea climatului de afaceri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0917 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027237 (s)