sâmbătă, 20 aprilie, 2024

FMI avertizeaza Italia ca masurile populiste legate de pensii si asistenta sociala va creste ingrijorator deficitul public

Distribuie:

Publicat:

Guvernul italian nu reuşeşte să promoveze creşterea economică, a apreciat miercuri Fondul Monetar Internaţional. Reforma pensiilor "va creşte numărul de pensionari, va creşte bugetul oricum ridicat al pensiilor, va reduce participarea forţei de muncă şi potenţialul de creştere" economică, a declarat miercuri Rishi Goyal, şeful misiunii FMI la Roma, citat de Reuters, potrivit agerpres.ro.

 

Guvernul populist al Italiei, condus de mişcarea anti-sistem Cinque Stelle (M5S, Cinci Stele) şi de formaţiunea de extremă dreaptă Liga, intenţionează să introducă anul acesta noi subvenţii pentru cei cu venituri mici şi să reducă vârsta de pensionare.

Ajutoarele individuale pentru săraci ajung în Italia la 780 de euro pe lună. Goyal observă că "nivelul beneficiilor asigurate este foarte ridicat în comparaţie cu bunele practici internaţionale. Astfel poate fi descurajată angajarea cu forme legale şi poate creşte dependenţa de asistenţa socială".

FMI sugerează că pentru reducerea riscului de dependenţă de ajutoarele sociale ca alternativă la angajare, subvenţionarea veniturilor trebuie stabilită la 40-70% din pragul de sărăcie. În cazul Italiei, acest nivel ar fi echivalent cu 325 până la 567 de euro pe lună.

Asociaţia italiană de lobby pentru mediul de afaceri Confindustria şi unii parlamentari din opoziţie şi-au exprimat rezerve similare faţă de politica guvernului împotriva sărăciei. Aceasta se va aplica după ce numărul săracilor din Italia aproape s-a triplat din 2007 până în 2017, ajungând de la 1,8 milioane al 5 milioane.

Asistenţa socială este promovată de M5S, iar pensiile sunt proiectul favorit al Ligii, reaminteşte Reuters. Ambele reforme ar urma să fie finanţate prin creşterea deficitului public, care a provocat îngrijorare în cadrul Uniunii Europene şi pe pieţele financiare.

Comentariile experţilor FMI au fost publicate în analiza anuală a economiei, aşa numita "consultaţie conform articolului IV". Ei au conchis că strategia economică generală a guvernului italian "nu prevede reformele cuprinzătoare necesare faţă de impedimentele structurale pe termen lung pentru o creştere susţinută". FMI recomandă deschiderea faţă de concurenţa pe pieţele de produse şi servicii, descentralizarea negocierilor salariale, facilitarea concedierii şi eforturi treptate de reducere a datoriei publice, precum şi recapitalizarea rapidă a băncilor slabe.

Recent, Italia a intrat din nou în recesiune; creşterea economică slabă, şomajul ridicat şi datoriile mari sunt probleme cronice ale ţării, iar FMI observă că emigrarea este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani. Fondul estimează o creştere a PIB de 0,6% în 2019 şi de 0,9% în 2020, valori mai mici decât cele din prognoza oficială a guvernului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img