News Flash:

FNGCIMM sugereaza bancilor partenere sa fie flexibile in relatia cu beneficiarii Programului 'Prima Casa'

20 Martie 2020
767 Vizualizari | 0 Comentarii
media 150228619111115700

Finanţatorii parteneri ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) trebuie să dea dovadă de flexibilitate în relaţia cu beneficiarii Programului "Prima Casă", susţin reprezentanţii Fondului de garantare, potrivit Agerpres.

"FNGCIMM încurajează finanţatorii parteneri să acorde facilităţi de amânare la plată a ratelor pe o perioadă de 1 - 3 luni, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili în această perioadă. Măsura este menită să preîntâmpine înregistrarea de restanţe la plata ratelor scadente din creditele garantate în cadrul Programului Prima Casă şi să conducă la evitarea executării garanţiilor. Finanţatorii parteneri sunt invitaţi să dea dovadă de flexibilitate în relaţia cu beneficiarii Programului Prima Casă, oferindu-le soluţii de rescadenţare a ratelor din credit, amânare la plată sau suspendarea plăţii ratelor, cu oferirea de perioade de graţie de până la trei luni. În contrapartidă, FNGCIMM va da dovadă de aceeaşi flexibilitate în privinţa extinderii perioadei de valabilitate a garanţiilor acordate în cadrul Programului Prima Casă şi a creditelor acordate IMM", se menţionează într-un comunicat al Fondului.

Potrivit sursei citate, în prezent, sunt în lucru măsuri extinse de restructurare a creditelor de tip "Prima Casă" şi sunt analizate posibile intervenţii legislative efectuate asupra HG 717/2009 şi legislaţiei terţiare incidente programului. De asemenea, se fac eforturi la nivel instituţional pentru identificarea şi implementarea măsurilor menite să preîntâmpine executarea garanţiilor acordate în cadrul Programului Prima Casă.

"În cazul în care perioada de valabilitate a garanţiilor este inferioară limitei maxime de 360 de luni, amânarea la plată a ratelor se poate implementa fără modificări legislative şi fără a fi necesară încheierea unui act adiţional la contractul de garantare. În ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii garanţiilor acordate în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii peste scadenţa finală a creditului garantat, aceasta se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fără percepere de comision de garantare. Intervalul de referinţă cuprinde o perioadă de 60 de zile calendaristice începând cu data de 17 martie 2020, până la data de 16 mai 2020, perioada de prelungire tehnică fiind acordată tuturor finanţatorilor cu care sunt semnate convenţii de finanţare - garantare", precizează FNGCIMM.

Reprezentanţii instituţiei subliniază că, în cazul garanţiilor care fac obiectul prelungirii tehnice, este vorba despre garanţii emise de FNGCIMM SA IFN din surse proprii, în favoarea băncilor finanţatoare, a căror perioadă de valabilitate expiră în intervalul de referinţă 17 martie - 16 mai 2020. "Pentru perioada de prelungire tehnică, FNGCIMM SA IFN nu percepe comision de garantare", notează Fondul.

În plus, termenul de transmitere a documentelor necesare completării dosarelor cererilor de plată se va prelungi de la 60 de zile calendaristice la 120 de zile calendaristice, pentru toate cererile de plată înregistrate până la data de referinţă şi/sau intrate in intervalul de referinţă.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 23 queries | Mysql time :0.054518 (s)