joi, 18 aprilie, 2024

FOAME DE BANI Dupa esecul lamentabil de a atrage banii romanilor, Finantele spera sa imprumute bani din extern

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va încerca să atragă finanțări internaționale, în condițiile în care a eșuat în atragerea unor finanțări interne, la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an, relateaza mediafax.

Finanțele au anunțat că vor organiza, miercuri, 16 ianuarie, o licitație pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% și cu o maturitate de cinci ani.

Mai exact, data maturității va fi 13 decembrie 2023, reiese dintr-un anunț făcut vineri de reprezentanții Finanțelor, iar suma reprezintă o suplimentare cu 14% a sumei anunțate spre a fi atrasă în ianuarie.

MFP a precizat, la finele lunii decembrie, că intenționează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puțin decât suma vizată pentru luna precedentă și cu 7,5% mai puțin decât s-a împrumutat în decembrie.

Pentru a obține suma vizată, MFP anunța că va vinde, în ianuarie, titluri de stat în valoare de 500 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puțin decât în luna precedentă, printr-o singură licitație, care va fi organizată la data de 17 ianuarie și care va avea o maturitate de un an.

În plus, MFP plănuia șase sesiuni în care să vândă obligațiuni guvernamentale, cu una mai puțin față de luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,76 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă.

Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă țintă orientativă în ianuarie de 2,4 miliarde de lei, cu 25% mai puțin decât cea vizată în decembrie, pe care să o completeze cu alte 360 de milioane de lei prin șase sesiuni suplimentare de oferte neconcurențiale, un nivel, de asemenea, cu 25% sub cel vizat în decembrie. Finanțele anunțau că vor organiza șase sesiuni de obligațiuni guvernamentale de câte 400 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurențiale de câte 60 de milioane de lei.

În schimb, ultima licitație de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eșec. Finanțele nu au reușit să obțină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei.

În plus, dacă în prima ședință din acest an, din 7 ianuarie, Finanțele au reușit să obțină cei 460 de milioane de lei doriți, în cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat doar 306 milioane de lei din cei 460 de milioane de lei doriți.

Astfel, MFP poate să acopere o parte din cei 508 milioane de lei pe care n-au reușit să îi atragă în ultimele două săptămâni cu licitația de eurobonduri anunțată pentru miercuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img