vineri, 19 aprilie, 2024

Folosirea mijloacelor de transport in comun in vremea coronavirusului: Cum sa circuli fara a te infecta

Distribuie:

Publicat:

La nivel mondial, au fost depășite 220.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care s-au recuperat mai mult de 85.000, iar statistica se reactualizează periodic. Pentru că viața de zi cu zi este afectată de răspândirea virusului, iată ce se poate face pentru a fi protejați pe stradă și în mijloacele de transport.

Conform Ministerului Sănătății, este important să se evite deplasările care nu sunt necesare, să se utilizeze șervețele dezinfectante înainte de a pune mâna pe suprafețe atinse frecvent de multe persoane și, pe cât posibil, să se folosească pentru deplasare mijloace de transport alternative.

Cum te protejezi de coronavirus pe stradă

– Evită zonele aglomerate și cu trafic intens, unde ești expus la contact direct cu un număr mare de persoane, de tipul evenimentelor culturale, cozilor sau zonelor de recreere. Din data de 8 martie 2020, În România sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. De asemenea, evenimentele la care se estimează participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale. Teatrele, spațiile de concerte și de spectacole și-au anulat sau amânat activitățile sau le susțin online, potrivit doc.ro.

– Păstrează o distanță semnificativă, de cel puțin 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlnești pe stradă sau alături de care aștepți în stațiile pentru mijloacele de transport.

– Limitează cât poți de mult contactul direct cu alte persoane, în afara membrilor familiei sau a altor persoane cu care locuiești, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Când te întorci acasă de la serviciu sau de pe stradă e important ca mai întâi să îți pui hainele în coșul cu rufe murdare și să te speli bine pe mâini cu apă și săpun timp de 30-40 secunde, dar nu mai puțin de 20 secunde și abia apoi să atinge alte persoane din casă.

– Evită să pui direct mâna pe suprafețele care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care ești, totuși, nevoit să atingi aceste suprafețe, protejează-te folosind șervețele antibacteriene de unică folosință, pe care apoi le arunci la coș.

– Nu duce copiii în acele locuri de joacă unde pot atinge suprafețe și obiecte la comun cu un număr mare copii. Cursurile s-au suspendat, însă nu se recomandă ca părinții să-și scoată copiii din casă pentru a-i duce în locuri de joacă. E indicat ca micuții să fie ținuți acasă, în spații bine aerisite.

– Limitează folosirea bancnotelor și a monedelor când mergi la cumpărături, și plătește cu cardul sau cu telefonul ori efectuează plăți online. Transmiterea virusurilor se realizează și prin intermediul banilor, care sunt atinși, statistic vorbind, de un număr foarte mare de persoane.

Cum te protejezi în mijloacele de transport

– Evită să stai față în față cu alte persoane în mijloacele de transport în comun. Păstrează o distanță cât se poate de mare în acele condiții.

– Nu te ține de bare decât cu un șervețel antibacterian pe care îl arunci la coș la coborâre. După folosirea transportului în comun, ai grijă să îți igienizezi mâinile înainte de a-ți atinge fața, nasul sau gura.

– Folosește, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate. În cazul în care programul îți permite, folosește intervalele orare în care nu sunt atât de multe persoane în mijloacele de transport. În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta sau trotineta electrică, fie mersul pe jos.

De asemenea, în măsura în care natura serviciului tău permite această posibilitate oferită de angajator, lucrează de acasă. Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție.

Ia în calcul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul se poate răspândi inclusiv de către persoane care nu manifestă aceste simptome și par sănătoase. Informează-te doar din surse oficiale: detalii despre coronavirus poți obține la numărul de informare 0800.800.358. În cazul urgențelor, e indicat să suni la 112.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img