marți, 16 aprilie, 2024

Fondul suveran norvegian trebuie să își reducă dimensiunea, conform cerere ministrului Finanțelor

Distribuie:

Publicat:

 

Fondul suveran norvegian, cu o valoare de 1,3 trilioane de dolari, ar trebui să își reducă dimensiunea indicelui său global de referință cu 25% până la 30%, pentru a urmări mai bine companiile, în principal prin eliminarea acțiunilor cu capitalizare redusă, a propus ministerul local al finanțelor.

Conform Reuters, măsura reflectă sensibilitatea tot mai mare a investitorilor internaționali legată de riscurile din domeniul guvernanței de mediu, sociale și corporative (ESG), scrie Mediafax.ro.

Indicele de referință al fondului va fi redus la aproximativ 6.600 de companii de la 8.800 în prezent, a declarat ministerul.

De asemenea, fondul nu ar trebui să adauge, pentru moment, participații la companii de pe piețe emergente, inclusiv din Arabia Saudită, în indexul care guvernează investițiile sale, a adăugat ministerul.

Fondul deține în prezent participații la aproximativ 9.100 de companii, iar un indice de referință mai mic ar putea duce, în timp, la o reducere a numărului de companii deținute.

Fondul adună veniturile statului norvegian din producția de petrol și gaze și le investește în străinătate în acțiuni, obligațiuni, proprietăți și proiecte de energie regenerabilă.

Propunerea de vineri adaugă că în indicele de referință nu ar trebui incluse deocamdată noi piețe emergente. Printre altele, „nici piețele emergente cum sunt Arabia Saudită sau România nu vor fi incluse în indicele de referință al fondului”, a spus ministerul.

Fondul folosește indicele FTSE Global All Cap din indicele FTSE Russell, care a inclus Arabia Saudită în martie 2019 și România în septembrie 2020, ca bază pentru propriul său indice de referință.

"Pe piețele emergente există, într-o măsură mai mare, instituții mai slabe, o protecție mai redusă a acționarilor minoritari și, prin urmare, este mai dificil să ai o strategie de investiții responsabilă", a declarat ministrul Finanțelor Jan Tore Sanner pentru Reuters.

Fondul deținea acțiuni în 24 de companii saudite în valoare de 188,1 milioane de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor fondului. Fondul nu a participat la oferta publică de acțiuni a companiei Saudi Aramco.

Impactul financiar va fi neglijabil, a apreciat un bancher din Golf care a preferat să rămână anonim. „Cu toate acestea, mesajul poate fi mai importantă pe măsură ce alți investitori își iau în considerare poziția și vor impune Regatului să-și accelereze eforturile ESG”, a spus bancherul.

Conform Ziarului Financiar, Fond suveran norvegian era la finele anului 2020 investitor la opt companii listate la Bursa de la Bucureşti, cu o valoare totală a investiţiilor de circa 92 de milioane de dolari (367 mil. lei). Fondul a investit pe parcursul anului 2020 în acţiuni ale Sphera Group (administratorul restaurantelor Pizza Hut, Taco Bell şi KFC), a mai cumpărat la Petrom şi la Digi, dar a vândut din BRD, MedLife şi Banca Transilvania, arată datele agre­gate de ZF din cel mai recent raport anual al Fondului.

Pe de altă parte, norvegienii au rămas pe poziţii cu plasamentul la Electrica, dar şi cu cel la producătorul de piese auto Compa Sibiu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img