vineri, 19 aprilie, 2024

Forţele kurde susţinute de SUA în Siria şi-au reimpus controlul asupra unei închisori, după un asalt jihadist

Distribuie:

Publicat:

Forţele kurde susţinute de SUA în Siria şi-au reimpus, miercuri, controlul total asupra unei mari închisori ce a fost atacată de gruparea Stat Islamic (SI), punând capăt celui mai important asalt jihadist care a avut loc în această ţară în ultimii trei ani, informează AFP şi dpa.

Luptele care au urmat asaltului lansat pe 20 ianuarie pentru eliberarea de jihadişti din închisoarea din Hassake (nord-est) controlată de forţele kurde, s-au soldat cu 181 de morţi – 124 de jihadişti, 50 de combatanţi kurzi şi 7 civili -, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Ele au dus, de asemenea, la fuga, pe o vreme geroasă, a circa 45.000 de persoane ce locuiau în apropiere de închisoarea Ghwayran (denumită şi Al-Sinaa), potrivit ONU.

Reluarea "controlului total" asupra închisorii a avut loc după ce toţi jihadiştii care se aflau acolo s-au predat, a anunţat Farhad Shami, purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi şi vârf de lance în lupta anti-SI în Siria, ţară aflată în război din 2011. Potrivit OSDO şi FDS, s-au predat peste 1.000 de jihadişti, informează Agerpres.ro.

Peste o sută de jihadişti aflaţi în interiorul şi în afara închisorii au participat la asaltul coordonat lansat pe 20 ianuarie împotriva centrului de detenţie. Deţinuţi, care s-au răzvrătit împotriva gardienilor, au participat la lupte de partea atacatorilor, care au reuşit să se infiltreze în închisoare.

Acesta este cel mai mare atac lansat de SI după înfrângerea sa în Siria în 2019 în faţa forţelor kurde. Camioane-capcană şi arme grele au fost utilizate în acest asalt.

FDS au fost ajutate de soldaţi americani ai coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA în operaţiunea lor pentru reimpunerea controlului asupra închisorii.

Potrivit OSDO, un număr nedeterminat de jihadişti au reuşit să evadeze începând de joia trecută.

Înainte de asalt, în închisoare se aflau cel puţin 3.500 de jihadişti de naţionalităţi diferite. Potrivit ONU şi unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, în această fostă şcoală transformată în centru de detenţie se aflau şi câteva sute de minori. Deocamdată nu se cunoaşte soarta acestora.

Potrivit unor experţi, acest atac împotriva închisorii marchează o nouă etapă spre o resurgenţă a grupării Stat Islamic, care s-a repliat în deşertul sirian după înfrângerea sa teritorială în Siria, în 2019, şi în Irakul vecin, în 2017.

Declanşat în martie 2011 prin reprimarea de manifestaţii prodemocraţie, războiul din Siria a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, cu implicarea de puteri regionale şi internaţionale şi întărirea jihadiştilor.

Conflictul s-a soldat până acum cu circa 500.000 de morţi, a devastat infrastructuri şi a obligat milioane de persoane să se refugieze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img