joi, 28 martie, 2024

Fortele afgane au recucerit o inchisoare ocupata de combatanti ai Statului Islamic: 300 de detinuti evadati

Distribuie:

Publicat:

Forţele de securitate afgane au recucerit luni o închisoare din Jalalabad cucerită de combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic, în urma unui atac din cursul nopţii care s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi a dus la o evadare masivă, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Peste 300 de deţinuţi au evadat, a declarat Attaullah Khugyani, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Nangarhar. Din cei 1.793 de deţinuţi, peste 1.025 au încercat să evadeze şi au fost recapturaţi, iar 430 au rămas în interior. "Ceilalţi lipsesc", a spus el.

După ce au detonat o maşină capcană la intrare duminică seară, combatanţi ai SI au ocupat închisoarea în care se aflau mulţi militanţii ai grupării capturaţi în urma unei campanii luna trecută, alături de luptători talibani şi criminali de rând.

Mohammad Idres, unul dintre deţinuţii blocaţi în interior şi contactat telefonic, a declarat în timpul asaltului că poate vedea patru trupuri neînsufleţite în exteriorul închisorii. "Ne este foarte foame, este foarte cald şi nu avem apă", a declarat el pentru Reuters.

"Uneori este linişte, iar apoi reîncep împuşcăturile", a mai spus el. "Forţele de securitate par să nu poată avansa întrucât atacatorii deţin puncte strategice, inclusiv turnurile de veghe", a explicat el.

Atacul a luat sfârşit în cele din urmă în cursul după-amiezii, potrivit AFP. Un corespondent al agenţiei a putut intra în închisoare, unde cadavrele atacatorilor şi ale deţinuţilor erau aliniate. Mai multe celule, dintre care unele aveau încă deţinuţi în interior, au fost incendiate sau avariate în schimbul de focuri.

Gruparea SI a revendicat responsabilitatea pentru atac, care a avut loc la o zi după ce agenţia de informaţii afgană a anunţat că a ucis un comandant de rang înalt al SI lângă Jalalabad, capitala provincială a Nangarhar.

Oficiali afgani au declarat că şeful statului major al armatei, gen. lt. Yasin Zia, a ajuns luni la faţa locului pentru a superviza operaţiunea în care sunt implicate forţele speciale.

Attaullah Khugyani a spus că civili, deţinuţi şi membri ai forţelor de securitate se află printre cei 29 de morţi şi cei peste 50 de răniţi. "Opt atacatori au fost ucişi pe măsură ce unele zone, în care ei ocupaseră poziţii, au fost securizate", a precizat el.

Pe măsură ce asediul s-a prelungit în cursul zilei, în oraşul foarte animat a fost instituită interdicţie de circulaţie.

Aflat la circa 130 km est de Kabul, Jalalabad se află pe autostrada care leagă trecătoarea Khyber de oraşul pakistanez Peshawar.

Un raport al ONU de luna trecută a estimat că există în jur de 2.200 de membri ai SI în Afganistan şi deşi gruparea a pierdut teritoriu şi mare parte din conducere, aceasta rămâne capabilă să organizeze atacuri importante.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img