joi, 28 martie, 2024

Fost ambasador britanic în Franţa: ‘Pactul de securitate AUKUS reprezintă o lovitură dată încrederii în cadrul NATO’

Distribuie:

Publicat:

Pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit reprezintă o lovitură dată "încrederii" în cadrul NATO şi constituie pentru Franţa "un moment de cotitură" în relaţiile cu Londra, a avertizat luni fostul ambasador britanic la Paris Peter Ricketts, relatează AFP.

"Această decizie subminează cu siguranţă încrederea francezilor în NATO (…) şi le întăreşte sentimentul că trebuie să se bată pentru autonomia strategică europeană", a declarat pentru AFP Peter Ricketts, în post la Paris din 2012 până în 2016. "Asta nu poate fi decât un prejudiciu pentru NATO, care se bazează pe încredere", a adăugat el.

Parteneriatul strategic pentru regiunea indo-pacifică încheiat între Washington, Londra şi Canberra a avut drept primă consecinţă ruperea unui important contract de armament încheiat de Franţa cu Australia.

Pentru a-şi semnala nemulţumirea, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara aflată la originea crizei.

"Din punctul de vedere al Franţei, asta marchează un moment de cotitură în relaţiile lor cu americanii şi britanicii. Asta se întâmplă după umilinţa din Afganistan şi întăreşte sentimentul că americanii întorc tot mai mult spatele securităţii europene şi aliaţilor lor europeni pentru a se concentra asupra confruntării lor cu China", a estimat Ricketts, potrivit Agerpres.ro.

El a avertizat împotriva unor pagube "durabile" între Franţa şi Regatul Unit: "Ne vom aminti de asta ca despre dezacordul privind Irakul din 2003 şi lucrurile nu vor mai fi la fel".

Potrivit fostului ambasador, Parisul şi-a îndreptat mai întâi furia împotriva Australiei, care a rupt contractul cu Franţa, şi a SUA, "considerate drept conducătoare", pentru că britanicii au fost "consideraţi complici".

"Dar există cu siguranţă furie împotriva britanicilor", a estimat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img