joi, 28 martie, 2024

Fost comunist, actual sef peste toti judecatorii din Romania

Distribuie:

Publicat:

Judecatoarea Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a dus-o bine si inainte de 1989, dar mai ales dupa. Trecutul comunist nu a fost pentru ea un balast, ci i-a permis o evolutie profesionala demna de invidiat. Presa a relatat despre tot felul de situatii care conduc la concluzia ca sfera de cunostinte, simpatii si interese a Livei Stanciu, dar si a fostului presedinte Traian Basescu, se suprapune intr-o anumita masura. De exemplu, s-a scris despre relatia intre Livia Stanciu si sotia unui important membru PDL.

“Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele completului de cinci judecatori, judecatoarea Livia Stanciu, are o prietenie stransa, de zeci de ani, cu Domnica Toader, avocat in Galati, nimeni alta decat sotia liderului PDL Mircea Toader, taticul politic al lui Mihail Boldea, deputatul arestat pentru constituirea unui grup infractional organizat. Relatia de familie dintre cei trei este cunoscuta si in lumea juridica, dar si in cea politica. Mircea Toader, lider al PDL-istilor in Camera Deputatilor, este de multi ani un apropiat al presedintelui Traian Basescu si a fost un “soldat” ascultator in PDL. De altfel, din momentul venirii sale la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 2004, Livia Stanciu, fost procuror in perioada de dinainte de 1989, a fost puternic sustinuta de presedintele Traian Basescu, care a respins candidatura judecatoarei Lidia Barbulescu pentru presedintia instantei supreme, pana cand mai marii Justitiei au inteles sa o propuna pe Livia Stanciu”.

Aceeasi sursa relateaza si despre relatia dintre Livia Stanciu si fostul sef al DNA, Daniel Morar: “Intre seful DNA, Daniel Morar, si Stanciu s-a nascut o relatie de colaborare mai mult decat stransa, cei doi avand intalniri, inclusiv cu judecatorii ICCJ care judecau dosarul Nastase, in biroul presedintelui instantei supreme. Stanciu a facut, special pentru a putea decide condamnarea lui Nastase, un lucru fara precedent in istoria juridica a Romaniei: a strans toti judecatorii Sectiei Penale intr-o sedinta si a decis ca in perioada cat dosarele au stat la Curtea Constitutionala, termenul de prescriptie speciala nu curge, desi aceasta regula contravine Codului Penal. Rezultatul sedintei tinute de Stanciu a fost un proces-verbal! Nu o hotarare, nu o decizie, nici macar nu a fost o decizie in Recurs in Interesul Legii. Iar aceasta masura a fost luata strict pentru a nu constata ca a intervenit prescriptia in ceea ce priveste acuzatiile aduse lui Adrian Nastase in dosarul “Trofeul Calitatii”.

In caz ca nu va mai amintiti cum a fost numita Livia Stanciu la sefia Inaltei Curti, va reamintim ca, intr-o emisiune difuzata TVR, presedintele pe atunci suspendat, Traian Basescu, a dezvaluit ca, in 2010, inainte de numirea judecatoarei Livia Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si a judecatoarei Aida Popa, ca vicepresedinte al instantei supreme, a chemat la cafea, la Cotroceni, doi judecatori in care avea incredere si pe care i-a consultat cu privire la numirea noii conduceri a ICCJ. Livia Stanciu a avut noroc pentru ca presedintele Basescu a ales sa se consulte cu cineva in care avea incredere, adica cu un prieten. Un alt noroc al judecatoarei a fost si faptul ca Legea lustratiei nu s-a aplicat, caci in aceasta situatie ar fi fost obligata sa isi dea demisia din functie, ca urmare a faptului ca a fost procuror in timpul regimului comunist.

Despre acest episod din viata actualei sefe de la Inalta Curte a relatat, pe larg, judecatoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel Bucuresti, intr-un eseu publicat pe site-ul juridice.ro, eseu care i-a atras si cercetarea disciplinara: “In anul 1980, cand lagarul comunist devenea tot mai cumplit, actualul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie era numit procuror in orasul in care m-am nascut. Orasul avea industrie metalurgica si santier naval, prin urmare colcaia de securisti, de la micii turnatori pana la cei mai abili si privilegiati tortionari… Toti acesti tovarasi, uzurpatori ai Lui Hristos si ai Legii Lui, au pazit, cu strasnicie, temnita comunista. Si tovarasa procuror a plutit deasupra noastra, omniprezenta si pazitoare, timp de 14 ani, pana in anul 1994, cand s-a metamorfozat in judecator”, arata jurnalulnational.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img