vineri, 29 martie, 2024

Fost judecator, DEZVALUIRI din spatele gratiilor – Condamnari la comanda SRI, interventii ale generalului Dumbrava, interceptari in masa si liste de condamnati

Distribuie:

Publicat:

Ovidiu Puțura, fost judecător și secretar de stat în Ministerul Justiției, condamnat la definitiv la cinci ani de închisoare, a vorbit, din Penitenciarul Jilava, despre sistemul de justiție din România, menționând că au existat condamnări la dosare, chiar și liste cu oameni care urmau sa fie condamnați, precum și pedepsele pe care ar fi urmat sa le primeasca. Fostul magistrat susține că sentințele erau dispuse la comanda SRI, mentionand ca deseori generalul in rezerva Dumitru Dumbrava era vazut la instante, unde le-ar fi cerut judecatorilor sa dea anumite decizii.

Mai mult, fostul secretar de stat sustine ca toate persoanele cu functii importante erau ascultate pe baza mandatelor de siguranta nationala, in principal politicieni.

"Dosarele se faceau pentru a fi ascultati judecatorii. Când era un dos pe rol se putea face cerere pentru autorizatii de interceptare si devenea legala. Sub aceasta ascultare puteai sa asculti când aveai nevoie. Daca era de prea mult in urmarire penala dosarul se clasa ,se disjungea si se incepea alt dosar in care se continua ascultarea. La toate instantele s-a intamplat, mai ales in Bucuresti. (..) Dintre ministri,  toti erau ascultati pe mandate de siguranta nationala si foarte multi parlamentari, in perioada 2012-2014. Mandate pe siguranta nationala se luau ca sa stie ce face omul. In campanie erau mai mult cu siguranta, uneori se intrerupeau sa nu fie permanente ca sa arati ca nu ai ceva cu persoana respectiva. Termenul de tinta exista chiar pe adresele trimise de DNA la SRI, in care solicitau sa puna in aplicare mandatele de interceptare. Acolo se folosea acest termen de tinta. dosarul se facea pe alegerea persoanei", a declarat, intr-un interviu acordat Antena3, Ovidiu Puțura.

Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei sustine ca SRI comandat sentinte, omul de legatura cu anumiti judecatori fiind fostul general Dumitru Dumbrava.

"Aceste culoare din justitie chiar existau. Un dosar care trebuia sa aiba o anumita solutie se punea pe un culoar ca solutia sa aiba un anumit traseu pe care il dorea autoritatea respectiva. (..) Ele erau coordonate de la SRI de generalul in rezerva Dumbrava, care tinea legatura cu judecatorii pe anumite dosare, inclusiv la CAB si ICCJ solicita anumite solutii in dosar. Cu mult timp inainte de a se judeca dosarul meu, cu cateva luni inainte, mi s-a spus exact pedeapsa pe care o sa o primesc, ca o sa intervina Dumbrava, ca o sa vorbeasca cu judecatorii si ca o sa se solicite aceasta pedeapsa pe care am si primit-o. Când dadeam declaratii in dosar, la Curtea de Apel, s-a suspendat sedinta cateva minute, judecatorul Dorel Matei a zis ca ii e rau, a iesit putin si a revenit in cateva minute. Dupa ce s-a suspedat, avocatii care au iesit si ei pe hol s-au intalnit cu Dumbrava care intra pe culoarul care duce spre holul judecatorilor. Când s-a intors, judecatorul a zis ca ramane in pronuntare. Cu greu a acceptat amânarea de pronuntare de cateva zile. In general, la fiecare instanta, curti de apel si ICCJ, exista cel putin un judecator care era vizitat din când in când de ofiterii de la SRI. Ionut Matei este pe lista. Sunt mai multi care au fost in relatii apropiate, stranse, cu cei de la SRI. Cu procurorii a fost o adevarata fratie", a completat Putura.

Fostul magistrat spune ca in 2016 a intrat in posesia unei liste cu persoanele publice care vor fi condamnate.

"In 2016 aveam o lista obtinuta din surse cu persoanele care vor fi condamnate si ce pedepse vor primi. Erau persoane la care s-a confirmat. Pe lista era Puiu Popoviciu, de exemplu, am vazut si pedeapsa, era 7 ani. A fost Alina Bica cu condamnarea de 5 sau 6 ani, a fost Rudel Obreja, care nu era o persoana legata de politic, dar care era intr-un dosar politic. Elena Udrea era pe lista cu pedepsa de 6 ani. Avem 9 sau 10 persoane pe care le stiam din spatiul public si s-a confirmat. Am obtinut-o din mediul juridic, dar am inteles ca a fost initiata de SRI. Se spune ca cel care ar fi intocmit-o ar fi generalul Dumbrava, dar e o chestiune neverificata. Erau politicieni, unul chiar l-am vazut la inchisoare, e vorba de Dan Sova", a precizat Putura.

Ovidiu Putura este de parere ca unul dintre motivele pentru care a fost condamnat il reprezinta niste neintelegeri cu SRI, legate de acordarea contractului pentru bratarile electronice: "Un motiv este legat de coduri, unul de un contract pe care il voia SRI si nu am fost de acord sa-l semnez. Era vorba de bratarile electronice. SRI isi dorea foarte mult sa ia acest proiect pentru ca odata cu acest proiect supravegherea se ducea la SRI. Vorbeam cu Dumbrava care tot spunea ca o sa se supere generalul, adica Florian Coldea. I-am zis ca nu SRI trebuie sa urmareasca detinutii, ci este in sarcina Ministerului Justitiei".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img