joi, 28 martie, 2024

Fost ministru al Sanatatii trage SEMNALUL DE ALARMA: Va urma o criza generala in sistemul de sanatate de stat daca se vor duce banii spre privat

Distribuie:

Publicat:

Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog atrage atenția că, odată ce spitalele private vor putea accesa oricând bani din programele de sănătate, atunci finanțarea spitalelor publice va fi redusă. Acesta întreabă Guvernul Orban din ce bani vor mai fi plătiți medicii care lucrează la stat. Reacția sa vine după ce Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici. Dezavantajați de această măsură vor fi pacienții cu posibilități limitate, asta pentru că la privat vor fi și cheltuieli suplimentare.

„Ceea ce nu se spune este faptul că acești bani care vor pleca înspre zona privată vor pleca de la spitalele publice, pentru că banii alocați pentru programele de sănătate sunt mai puțini, nu mai mulți decât în anii anteriori. Și dacă ar fi egali cu anii anteriori, practic se reduce finanțarea spitalelor publice. Cui folosește această măsură? Dacă folosește pacientului este foarte bine”, a spus senatorul PSD Florian Bodog, la Digi24 preluat de mediafax.

Fostul ministru al Sănătății întreabă Guvernul Orban din ce bani vor fi plătiți medicii care lucrează la stat, odată cu reducerea finanțării spitalelor publice.

„Acești bani din programele de sănătate sunt repartizați pe județe. Din acești bani se finanțează spitalele publice și parțial spitale private. În momentul în care va crește ponderea de finanțare pe zona de privat, atunci spitalele publice își vor reduce cu sumele respective bugetele pe care și le-au preconizat la începutul anului. De unde se vor plăti medicii care lucrează în spitalele publice și ce impact va avea asupra pacientului? ”, a adăugat Bodog.

Senatorul PSD se întreabă, totodată, dacă Guvernul a făcut o evaluare a impactului pe care măsurile din ordonanță le vor avea asupra spitalelor publice.

„Eu l-aș întreba pe ministrul Sănătății și pe cei care s-au ocupat de acest lucru dacă au făcut o evaluare a impactului pe care această măsură o va avea asupra spitalelor publice”, a subliniat Bodog.

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit actului normativ, furnizorii privați de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img