vineri, 29 martie, 2024

Fost parlamentar al Alternativei pentru Germania anunta infiintarea unei formatiuni de extrema dreapta: Desteptarea Patriotilor Germani

Distribuie:

Publicat:

Un parlamentar al extremei drepte germane a anunţat joi înfiinţarea unei noi mişcări "patriotice", ilustrare a tensiunilor care traversează de mai multă vreme această mişcare politică din Germania, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Fost membru al partidului Alternativa pentru Germania (AfD), pe care l-a părăsit vineri cu scandal, reproşându-i o linie prea moderată, Andre Poggenburg speră să atragă, cu noua sa mişcare "Deşteptarea Patrioţilor Germani" (AdP, Aufbruch deutscher Patrioten), între 6% şi 9% dintre alegători.

Această nouă formaţiune intenţionează să aibă candidaţi în trei alegeri regionale prevăzute să aibă loc la toamnă în landuri din fosta Germanie de Est, a anunţat el în timpul unei conferinţe de presă la Dohma, în Saxonia, bastionul extremei drepte.

Extrema dreaptă germană se confruntă adesea cu tensiuni interne. Ele au fost realimentate marţi de anunţul serviciilor de informaţii germane privind o supraveghere întărită a AfD din cauza discursurilor extremiste ale unora dintre membrii săi. Serviciile de informaţii anchetează în special asupra eventualelor legături dintre membri ai AfD şi mediile neonaziste. Preşedintele AfD, Alexander Gauland, a anunţat un recurs în justiţie împotriva acestei decizii. Acesta din urmă ar fi cu precădere supravegheat pentru "reprezentările sale social-naţionaliste ale societăţii", potrivit cotidianului Tagesspiegel, care a avut acces la raportul preliminar al serviciilor de informaţii.

Sunt de asemenea suspectate organizaţii de tineret ale acestui partid, precum "Aripile" şi "Alternativa tânără", unii membri ai cărora au susţinut discursuri radicale. Unul dintre liderii "Aripilor" a calificat în 2017 Memorialul Holocaustului de la Berlin drept "memorialul ruşinii".

Un reprezentant al "aripii moderate" a AfD, Uwe Witt, şi-a exprimat dorinţa, într-un interviu pentru Die Welt, ca un "proces de autocurăţare" să înceapă în aceste două formaţiuni, permiţând "eliminarea din rândurile acestora a tuturor ideilor anticonstituţionale".

După ce a intrat, în septembrie 2017, în Parlamentul federal al Germaniei, partidul AfD, unii dintre membrii căruia sunt vizaţi de anchete financiare, a devenit principalul partid naţional de opoziţie din Germania, în faţa guvernului condus de cancelarul Angela Merkel, format din conservatori şi social-democraţi.

De la înfiinţarea sa în 2013, această mişcare ce a adoptat în mod original o linie ultraliberală şi anti-euro a fost traversată de tensiuni, apoi de sciziuni. În 2015, fondatorul ei Bernd Lucke, profesor de economie, a părăsit-o, denunţând poziţiile "xenofobe" ale acesteia.

În 2017, copreşedinta AfD Frauke Petry a părăsit AfD în mod surprinzător, chiar a doua zi după ce a fost aleasă deputată în Parlamentul federal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img