marți, 19 martie, 2024

Fost sef CNADNR reclamat la DNA de ANI pentru coruptie

Distribuie:

Publicat:

Emil Razvan Theodor Teodorescu, fost director al Directiei Achizitii Finantare de la Buget din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a fost reclamat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) de Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie penala si savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie. Mai precis, ANI indica faptul ca, in exercitarea functiei de conducere, acuzatul a semnat mai multe  documente privind acordul-cadru avand ca obiect “Lucrari de marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale din administrare, Lot 1-DRDP Bucuresti”, incheiat intre CNADNR, prin Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti, in calitate de promitent-achizitor, si Asocierea SC Aduna Servimob SRL & Teo Trans Consulting SRL, in conditiile in care fratele persoanei evaluate detine functia de administrator-asociat al S.C. Teo Trans Consulting SRL.

Conform acordului, pentru lucrarile executate, platile datorate asocierii sunt cele declarate in propunerea financiara a acestuia, respectiv 27.072.864,46 lei, de aproximativ 6.117.470,22 euro, la care se adauga TVA reprezentand 6.497.487,47 lei, aproximativ 1.468.192,85 euro. Astfel, fostul sef in cadrul CNADNR a incalcat dispozitiile art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora “Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Intrucat persoana evaluata a folosit in scop personal informatiile detinute in virtutea prerogativelor functiei, au rezultat si indicii privind savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, prevazute de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit carora “sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”. Persoana a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, insa aceasta nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img