marți, 19 martie, 2024

Fostul avocat al lui Donald Trump va fi audiat in Congres cu privire la obstructionarea justitiei de catre fostul presedinte american

Distribuie:

Publicat:

Fostul avocat al lui Donald Trump la Casa Albă Don McGahn a acceptat să depună mărturie, după doi ani, cu privire la acuzaţii de obstrucţionarea anchetei privind amestecul Rusiei în campania miliardarului republican, a anunţat justiţia americană, relatează AFP.

Don McGahn, care a fost avocatul Casei Albe în perioada 2017-2018, a reuşit să sustragă, până în prezent, Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, care îi cerea să-l audieze în urma anchetei procurorului Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, potrivit news.ro.

”Atunci când preşedintele american s-a angajat să se bată împotriva tuturor convocărilor administraţiei sale, el a lansat o campanie de obstrucţionare fără precedent şi periculoasă”, comenta preşedintele acestei Comisii, democratul Jerry Nadler.

”Începem acum să punem capăt acestei ere a obstrucţionării”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele comisiei care se află la originea procedurii de destituire a lui Donald Trump.

Activitatea acestei comisii a fost afectată de refuzul unor martori-cheie ca Don McGahn de a depune mărturie.

După aproximativ doi ani ai unei anchete vaste, procurorul special Robert Mueller nu a relevat, în raportul său, o complicitate între echipa de campanie a lui Trump din 2016 şi puterea rusă.

Însă a arătat că apropiaţi ai lui Donald Trump au avut un număr de contacte cu intermediari ruşi şi că Rusia a intervenit în campania prezidenţială americană cu scopul de a-l favoriza pe miliardar.

Mueller acuză în raport, între altele, fapte de obstrucţionare prin care Donald Trump i-a cerut lui Don McGahn să-i retragă lui Mueller funcţia de consilier special al Departamentului Justiţiei încă din 2017, lucru pe care Don McGahn l-ar fi refuzat.

Instanţa care a anunţat miercuri viitoarea audiere a lui Don McGahn precizează că şedinţa urmează să aibă loc cu uşile închise, în virtutea unui acord între avocat şi Comisie.

O transcriere a mărturiei urmează, însă, să fie făcută publică.

În pofida faptului că Don McGahn ar urma să confirme tentative de obstrucţionarea justiţiei ale fostului preşedinte american, continuarea procedurii împotriva lui Donald Trump este neclară.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img