joi, 18 aprilie, 2024

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, în primul rand la ceremonia de reînvestire a lui Putin

Distribuie:

Publicat:

Fostul cancelar federal german Gerhard Schroeder, care a devenit anul trecut preşedinte al Consiliului de Administraţie al gigantului petrolier rus Rosneft, s-a aflat în primul rând în timpul ceremoniei de reînvestire a lui Vladimir Putin preşedinte al Federaţiei Ruse, luni informează dpa.

Schoeder a fost arătat la televiziunea naţională rusă stând între premierul Dmitri Medvedev şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, în timpul ceremoniei de reînvestire care a avut loc la Kremlin, la care au participat în jur de 5.000 de oameni.

Actualul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, a fost o susţinătoare fermă a sancţiunilor împotriva Rusiei, după ce aceasta a anexat Peninsula Crimeea, în urmă cu patru ani. Însă, în virtutea intereselor economice ale Germaniei, Berlinul şi-a dat anul acesta acordul final pentru extinderea gazoductului Nord Stream, care transportă gaz natural rusesc spre Europa Centrală via Germania.

Ucraina a protestat împotriva aşa-zisului proiect Nord Stream 2, atenţionând că acesta subminează presiunea economică asupra Rusiei în vederea restituirii Crimeei şi stingerii conflictului mocnit din cele mai estice două regiuni ale Ucrainei, care se învecinează cu Rusia.

Schroeder este preşedintele Comitetului de acţionari ai gazoductului Nord Stream, care traversează Marea Baltică dinspre regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei – unde se află Sankt Petersburg – spre regiunea germană nord-estică Mecklenburg-Vorpommern.

Gerhard Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei din 1998 până în 2005, a cultivat o relaţie călduroasă cu preşedintele rus Vladimir Putin, lucru atestat şi de prezenţa lui Schroeder în primul rând la reînvestirea lui Putin.

Vladimir Putin a depus luni jurământul pentru un nou mandat de preşedinte, al patrulea, care va dura şase ani, până în 2024, în cadrul unei ceremonii solemne la Kremlin.

Spre deosebire de ceremoniile de învestire precedente, de data aceasta Putin a renunţat la deplasarea convoiului oficial pe străzile Moscovei până la Kremlin. Ceremonia de învestire s-a desfăşurat după ample manifestaţii anti-Putin care au avut loc sâmbătă pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse, în cadrul cărora peste 1.500 de persoane au fost reţinute, între care mulţi elevi şi studenţi. La Moscova, manifestaţia neautorizată a fost dispersată cu brutalitate de cazaci, provocând indignarea opoziţiei. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img