sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Fostul contabil al Episcopiei Husilor vizat de o ampla ancheta de DELAPIDARE

Distribuie:

Publicat:

Fostul contabil al Episcopiei Husilor este vizat de o ampla ancheta penala dupa ce a fost prins ca a furat din banii bisericii. Marius Genes trage dupa el si o serie de preoti care sunt chemati sa dea cu subsemnatul. Invatat cu luxul, cu masinile scumpe si cu vacante exclusiviste, Genes a tocat  cat a putut din banii pentru care preotii din judet trudeau din greu. Un protejat al fostului episcop porno, Corneliu Onila, contabilul fura pe rupte. Practic orice preot avea nevoie de vreun ajutor de la Episcopia Husi, trebuia sa cotizeze la Marius Genes. Daca vreunei parohii i se vira un ajutor financiar, atunci preotul respectiv era obligat sa ii dea contabilului 30 la suta din valoarea primita. Un personaj dubios cu diferite afaceri, Marius Genes a adunat o avere impresionanta in cei aproape 20 de ani cat a fost angajat la Episcopia Husilor. Asa a ajuns asociat la un renumit restaurant din Husi, conduce un bolid de lux marca Jaguar si are o vila intr-o zona scumpa din judetul Iasi. Acestea sunt doar cateva elemente ale averii impresionante stranse de Marius Genes. Personajul cu pricina trebuie acum sa raspunda in fata legii pentru matrapazlacurile pe care le-a facut. Oamenii legii ancheteaza delapidarile facute de Genes din conturile mai multor parohii din judetul Vaslui. Mai multi preoti care au primit ajutoare financiare in ultimii ani de la Episcopia Husi, au fost chemati la audieri in dosarul in care este anchetat fostul contabil! Acestia trebuie sa le spuna anchetatorilor daca i-au dat vreun ban lui Genes. In momentul in care fostul contabil a aflat de preotii chemati la audieri, i-a contactat pe cativa dintre acestia si le-a cerut sa nu dea declaratii impotriva sa.

Contabilul Episcopiei a furat banii  bisericii si a fost dat afara de Episcopul Ignatie

Dupa ce ani de zile a delapidat bugetul Episcopiei Husilor, contabilului Marius Genes i s-a infundat. Toate golaniile au iesit la iveala dupa ce fostul contabil a fost prins de mai marii Episcopiei Husi ca a sustras banii alocati de primaria Stanilesti pentru consolidarea unei biserici.

Potrivit primarului comunei Stanilesti, Liviu Zaharia, in anul 2016 primaria a alocat suma de 30.000 de lei parohiei din satul Chersacosu, pentru efectuarea unor lucrari de consolidare la lacasul de cult. Ca sa se poata apuca de treaba, preotul a mers la Episcopia Husilor pentru a depune documentatia necesara in vederea obtinerii unor avize. Aici a fost preluat de contabilul Marius Genes care i-a spus preotului ca vrea sa il ajute, dar pentru aceasta banii primiti de la Primaria Stanilesti trebuie sa ajunga la el. Asa l-a convins pe slujitorul Domnului sa scoata din banca suma de 30.000 de lei. Banii i-au fost dati cash contabilului de la Episcopie, iar preotul astepta cu sufletul la gura sa vada minunea, adica ajutorul promis de Genes. Timpul a trecut, iar lucrarile la biserica erau inexistente. Cand au vazut ca nu se face nimic, consilierii locali au inceput sa puna intrebari. Asa au aflat cei de la Primaria Stanilesti ca banii au fost scosi din cont de preotul din Chersacosu si dati contabilului de la Episcopie. „In urma cu aproximativ o luna, un consilier mi-a semnalat faptul ca banii nu ar mai fi in cont, desi noi stiam ca exista. L-am contactat pe preotul paroh, am avut o discutie cu el si i-am spus ca nu este corect acest lucru. Preotul mi-a transmis ca a dat banii unei persoane care i-a promis ca il va ajuta in momentul in care vor fi incepute lucrarile. Noi am dat acesti bani cu buna-credinta, dorind sa venim in sprijinul oamenilor din parohie, dar ce s-a intamplat mai apoi cu banii nu mai stim”, a declarat anul trecut primarul comunei Stanilesti, Liviu Zaharia. Ca sa acopere frauda, Genes s-a folosit de o firma fantoma infiintata pe numele unei rude, Laurenta Padure, iar de la respectiva societate a emis in fals catre Parohia Chersacosu 6 facturi a cate 5.000 de lei fiecare cu scopul de a acoperi furtul celor 30.000 de lei. La o simpla verificare a societatii fantoma, patronate de Laurenta Padure, o ruda a lui Marius Genes, se poate constata ca respectiva firma se ocupa cu vanzare de carne, nicidecum cu comercializarea materialelor de constructii. Falsurile comise de Genes nu se opresc insa aici. Vrand sa acopere furtul din contul Parohiei Chersacosu, Genes a vrut sa il incrimineze pe preot folosindu-se de un contract al Episcopiei cu cei de la Dedeman.

Preotul din Chersacosu nu e usa de biserica!

Cum intre timp la Episcopia Husi s-a schimbat structura de conducere, Genes nu a mai putut jongla cu banii institutiei. A scos din buzunar 1500 de euro si a mers si i-a dat preotului din Chersacosu. Acesta a convertit euro in lei si a pastrat chitanta. Suma respectiva nu acoperea insa intreg prejudiciul de 30.000 de lei. Intre timp s-a facut si plangere la Politie, iar anchetatorii au ridicat de la Primaria Stanilesti, Parohia Chersacosu si de la Episcopie o serie de documente. Ca sa nu acopere paguba din buzunarul sau, asa cum era normal de altfel, Marius Genes a profitat de un contract pe care Episcopia Husi il are incheiat cu societatea Dedeman pentru efectuarea unor lucrari de amenajare la chiliile calugarilor de la Catedrala Episcopala. Potrivit anchetatorilor el a comandat materiale de constructii in numele Episcopiei in valoare de 16.000 de lei, materiale care au ajuns in custodia Parohiei Chersacosu. Pe facturile emise de cei de la Dedeman, la rubrica delegat, era trecut “transport auto” si nu numele celui care a facut comanda. Anchetatorii au stabilit ulterior ca asa a cerut contabilul Marius Genes care a mai facut o greseala: a cerut sa fie livrate o serie de materiale care nu erau necesare pentru consolidarea unei biserici. Cand au descoperit toate aceste nereguli, reprezentantii Episcopiei i-au cerut demisia. Intre timp au intrat pe fir si politistii, iar Genes trebuie sa dea acum socoteala in fata legii. “Angajatul Episcopiei Husilor, care i-ar fi cerut banii din cont preotului paroh, i-a eliberat acestuia niste facturi despre care se presupune ca sunt false”, mai spun cei de la Primaria Stanilesti. Politistii vasluieni efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunilor de fals, uz de fals si delapidare, dupa ce autoritatile locale din Stanilesti au sesizat faptul ca banii alocati unei parohii din comuna nu mai sunt in cont. Intre timp s-a demonstrat ca nici preotul din Parohia Chersacosu nu era usa de biserica. Preasfintitul Parinte Ignatie a hotarat ca biserica din Chersacosu sa fie alocata unei alte parohii, care sa se ocupe si de lucrarile de constructie la lacasul de cult. De ani de zile Biserica din Chersacosu se afla in santier, iar preotul Costica Padure nu a întreprins nimic concret pentru finalizarea lor. El nu va mai sluji la Chersacosu, dar va ramane preot în Valea Grecului, acolo unde slujeste de peste 30 ani. Si la Valea Grecului are insa o problema! Costica Padure este in centrul unui scandal sexual cu enoriase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img