vineri, 19 aprilie, 2024

Fostul premier grec primeste reprosuri de la un apropiat: “noul De Gaulle sau Mitterrand”

Distribuie:

Publicat:

Fostul ministru grec de Finante Yanis Varoufakis l-a atacat pe premierul Alexis Tsipras pentru felul in care conduce tara aflata in criza, sustinand ca acesta si-a propus sa devina “noul De Gaulle sau Mitterrand”.

Campania electorala din Grecia devine, astfel, foarte dura, chiar inainte de a incepe, scrie The Guardian.

Varoufakis, care a demisionat in mod surprinzator luna trecuta din functia de ministru, dupa ce grecii au respins, prin referendum, masurile de austeritate, a declarat intr-un interviu acordat New Review ca Tsipras “s-a predat” cerintelor punitive ale creditorilor internationali care tin Atena pe linia de plutire.

In loc sa ramana loial platformei anti-austeritate datorita careia partidul de stanga radicala Syriza a castigat alegerile, premierul grec s-a lasat dominat de egoul sau si a luat in mod constient decizia de a deveni “noul De Gaulle sau mai degraba Mitterrand”.

“Tsipras a decis in noaptea referendumului nu doar sa se predea Troicii, dar si sa aplice termenii capitularii in baza faptului ca e mai bine ca o guvernare progresista sa implementeze termenii pe care ii dispretuieste decat sa lase acest lucru in seama unor politicieni manipulati de Troica, care ar implementa aceleasi conditii ale capitularii cu entuziasm”, a mai spus Varoufakis.

Decizia lui Tsipras de a demisiona pentru a forta organizarea de alegeri anticipate vine in contextul scindarilor care au avut loc in partidul Syriza, pe fondul aplicarii masurilor de austeritate.

Tsipras a fost criticat pentru ca s-a transformat intr-un sustinator al reformelor dure si al politicilor fiscale dupa ce Grecia a primit recent un alt treilea pachet de asistenta financiara, in valoarea de aproape 86 de miliarde de euro.

Conditiile acordului sunt cele mai severe pe care Atena a fost obligata sa le accepte de la inceputul crizei datoriilor, la sfarsitul anului 2009.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img