joi, 18 aprilie, 2024

Fostul vicepresedinte separatist catalan, Oriol Junqueras, a fost ales drept candidat al Aliantei Libere Europene pentru a prezida CE

Distribuie:

Publicat:

Fostul vicepreşedinte separatist catalan Oriol Junqueras, principalul acuzat în procesul deschis pentru tentativă de secesiune în 2017, a fost desemnat joi candidat al partidelor regionaliste europene pentru alegerile de la sfârşitul lunii mai, a anunţat partidul său, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Oriol Junqueras "a fost ales drept candidat al Alianţei Libere Europene (ALE) pentru a prezida Comisia Europeană", a anunţat partidul stângii republicane din Catalonia (Esquerra Republicana de Catalunya /ERC/).

ERC este unul din cele 45 de partide ale Alianţei Libere Europene, care grupează formaţiuni regionaliste şi separatiste, având 10 deputaţi în Parlamentul European din totalul de 751.

"Vom continua să apărăm libertatea şi diversitatea tuturor popoarelor din Europa, drepturile minorităţilor, ale naţiunilor fără stat şi ale regiunilor de pe continentul nostru", a declarat Oriol Junqueras într-un comunicat al ALE.

Naţionaliştii din NVA flamand, Partidul Naţional Scoţian (SNP), Partidul Bavarez şi Partidul naţiunii corsicane fac parte din ALE.

Candidaţii capi de listă pentru scrutinul european sunt principalii favoriţi în cursa pentru a deveni preşedinte al Comisiei Europene, înlocuindu-l pe Jean-Claude Juncker.

În procesul separatiştilor catalani, Oriol Junqueras, care este acuzat de rebeliune şi de deturnare de fonduri, riscă pedeapsa cea mai ridicată – 25 de ani de închisoare. El a denunţat un "proces politic" împotriva unei mişcări separatiste "paşnice".

Aflat deja în fruntea listei pentru alegerile europene din partea alianţei Ahora Republicas, care grupează în special separatişti de stânga catalani şi basci, el va fi de asemenea în fruntea listei ERC pentru alegerile legislative spaniole din 28 aprilie, a anunţat joi la Barcelona, purtătoarea de cuvânt a partidului, Marta Vilalta.

"De fiecare dată când vor exista alegeri şi atât timp cât această situaţie va continua, îl vom prezent drept candidat pe preşedintele Oriol Junqueras", a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img