vineri, 29 martie, 2024

Francezii votează adunările regionale şi departamentale

Distribuie:

Publicat:

Francezii votează duminică în primul tur al alegerilor regionale, care ar putea avea implicaţii pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, relatează EFE.

Aproximativ 48 de milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne pentru a reînnoi adunările regionale şi departamentale în 13 regiuni din Franţa metropolitană şi în cinci teritorii de peste mări.

Sondajele sugerează că Rassemblement National (Adunarea Naţională – RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine le Pen ar putea fi formaţiunea cea mai votată în şase regiuni în acest prim tur.

În plus, RN ar putea obţine în turul al doilea, duminica viitoare 27 iunie, primul său guvern regional, în Provenţa-Alpi-Coasta de Azur, potrivit sondajelor.

Sondajele sugerează, de asemenea, că ar putea fi înregistrată o rată record de absenteism, o parte a populaţiei fiind sătulă de politică. Vremea rea care domină în ziua alegerilor o mare parte din ţară, cu un sfert din departamente în alertă pentru risc de furtuni violente, nu va încuraja nici ea oamenii să iasă la vot.

Procesul electoral va avea loc în condiţii de securitate stricte din cauza pandemiei, care a întârziat deja aceste alegeri cu câteva luni.

Urnele au fost deschise de la 06.00 GMT, dar închiderea centrelor de votare va varia, în funcţie de diferite departamente, între orele 16.00 şi 18.00 GMT. De la această ultimă oră vor începe să fie dezvăluite primele rezultate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img