vineri, 29 martie, 2024

Franta a impiedicat UE sa condamne ororile lui Khalifa Haftar in Libia, gratie intereselor economice

Distribuie:

Publicat:

Franța a blocat un proiect de rezoluție UE care ar fi urmat să condamne acțiunile lui Khalifa Haftar în Libia și ar fi solicitat retragerea trupelor acestuia din capitala Tripoli, potrivit The Guardian, potrivit mediafax.

Franța, care l-a mai sprijinit în trecut pe Haftar, a blocat acest proiect în ciuda datelor Națiunilor Unite, potrivit cărora 56 de persoane au murit, câteva sute au fost ucise și peste 6.000 au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Proiectul de rezoluție le-a fost prezentat liderilor europeni prezenți la summit-ul de miercuri de la Bruxelles și prevedea că atacurile lui Haftar „pun în pericol populația civilă, afectează procesul politic și riscă să ducă la escaladări ulterioare ale violențelor, cu consecințe grave pentru Libia și întreaga regiune”.

Decizia Franței a fost luată la scurt timp după ce Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că Franța și Italia au opinii divergente în legătură cu situația din Libia și a solicitat statelor membre să ajungă la o poziție comună față de situația din această țară.

Franța, care a investit masiv în sectorul petrolier libian, i-a oferit asistență militară în ultimii ani lui Khalifa Haftar, potrivit unor oficiali libieni și francezi. Pe de altă parte, Italia, fosta putere colonială din Libia și un jucător important în industria petrolieră din această țară, sprijină guvernul condus de premierul Fayez al-Serraj.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img