joi, 18 aprilie, 2024

Franta se asteapta sa colecteze 500 milioane de euro pe an din taxare marilor companii din sectorul digital

Distribuie:

Publicat:

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care va prezenta miercuri un proiect de lege privind taxarea marilor companii din sectorul digital, a precizat că această taxă va fi de 3% şi se va aplica pe cifra de afaceri realizată în Franţa de giganţii din domeniul digital, informează Reuters şi AFP, relatează agerpres.

 

"Sumele generate de această taxă de 3% pe cifra de afaceri digitală realizată în Franţa începând cu 1 ianuarie 2019 ar urma să se ridice la 500 milioane euro" a explicat Bruno Le Maire pentru cotidianul Le Parisien.

Această taxă "va afecta marile companii care au o cifră de afaceri mondială din activităţile digitale de 750 milioane de euro şi o cifră de afaceri în Franţa de peste 25 milioane euro" şi nu vizează start-upurile, a explicat Bruno Le Maire pentru cotidianul Le Parisien. Taxa vizează veniturile generate din publicitate, revânzarea datelor şi comisioanele percepute de platforme pentru a pune în legătură clienţii şi companiile. "Aproximativ 30 de firme sunt afectate. Este vorba în principal de companii americane, dar şi chineze, germane, spaniole su britanice. Nicio persoană fizică şi nici nu utilizator de servicii nu vor fi afectaţi" a precizat Bruno Le Maire.

Cotidianul Le Parisien menţionează giganţii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon(reuniţi sub acronimul GAFA), dar şi companii precum Uber, Airbnb, Booking şi specialistul francez în publicitatea online Criteo printre companiile vizate de noua taxă.

"Un sistem de taxe pentru secolul 21 trebuie să fie construit pe ceea ce are valoare astăzi şi acestea sunt datele" a spus Bruno Le Maire. Acesta a adăugat că taxarea GAFA este şi o chestiune de justiţie fiscală, în condiţiile în care giganţii din domeniul digital plătesc, în medie, taxe cu 14 puncte procentuale decât IMM-urile din Europa.

Joi, acelaşi Bruno Le Maire a renunţat la încercarea de a ajunge la un acord european cu privire la o taxă pe cifra de afaceri a giganţilor din sectorul digital, adăugând însă că se încearcă să se ajungă la o poziţie comună în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în vederea ajungerii la un acord mondial până la finele anului.

Franţa, ţară care se află la originea acestei iniţiative, spera că va fi adoptată o directivă europeană cu privire la taxarea GAFA. Însă unele state membre UE s-au opus acestui proiect, în special Irlanda, unde mai mulţi giganţi din domeniul internetului şi-au înfiinţat cartierul general european.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img