vineri, 19 aprilie, 2024

Franta vine cu masuri economice concrete pentru criza economica provocata de Coronavirus: noul premier Jean Castex a facut anuntul

Distribuie:

Publicat:

Franţa va reduce taxele fiscale interne pentru a face faţă crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), care a scos în evidenţă dependenţa excesivă de importuri, a afirmat miercuri noul premier, Jean Castex (foto), transmite Reuters, relatează Agerpres.

"Criza a confirmat că trebuie să ne transformăm industria", a declarat prim-ministrul în prima sa apariţie în Parlament. Acesta a adăugat că vineri va fi anunţat un pachet de redresare a economiei, în valoare de 100 de miliarde de euro, care va include un sprijin de 40 de miliarde de euro pentru industria internă şi servicii, inclusiv scutiri de taxe.

În 3 iulie, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului. Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în 3 iulie.

Recent, Banca Centrală a Franţei a avertizat că economia ţării va avea nevoie de doi ani pentru a se redresa de pe urma celei mai grave recesiuni de după război, provocată în acest an de efectele pandemiei.

A doua economie a zonei euro este în grafic pentru a se contracta cu 10,3% anul acesta, înainte de a înregistra o creştere cu 6,9% în 2021 şi de 3,9% în 2022. Aproape un milion de locuri de muncă sunt în pericol să fie desfiinţate anul acesta, iar rata şomajului ar putea urca la un nou nivel record, de 11,8%, în primul semestru din 2021, avertizează Banca Franţei.

Instituţia apreciază că perspectivele ar putea fi mai luminoase dacă virusul va fi ţinut rapid sub control, în timp ce al doilea val de infectări ar putea duce la un declin al economiei de 16% anul acesta, urmat de un avans de doar 6% în 2021 şi de 4% în 2022.

Prognoza nu ţine cont de potenţialul impact al planului de redresare pe care Guvernul de la Paris urmează să-l anunţe în iulie.

De la mijlocul lunii martie, Executivul a implementat un pachet de măsuri, inclusiv subvenţionarea schemelor de şomaj parţial, împrumuturi garantate de stat, amânări de taxe şi ajutoare pentru micile companii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img