News Flash:

Front comun la VASLUI pentru „apa, aer si pamant”

14 Mai 2014
2922 Vizualizari | 0 Comentarii
Lupta impotriva gazelor de sist la Vaslui a reusit sa creeze aliante care pareau de neconceput. Pentru o scura perioada, preotii au facut front comun cu PSD. Alianta dintre oamenii Bisericii si baronii locali s-a rupt definitiv, unii ramanand fideli luptei anti-fraking, ceilalti dezisi de convingerile initiale.

Barladul a ajuns in atentia presei internationale datorita solidaritatii si fortei dovedite in cadrul mitingurilor si protestelor impotriva gazelor de sist. Intelectuali si oameni simpli, adulti si copii, slujitorii Domnului si politicienii au facut front comun pentru „apa, aer si pamant”. S-a creat o situatie fara precedent in tara, o emulatie care a insufletit mii de oameni. Baronii PSD din Vaslui s-au etalat in fata multimii pledand impotriva fracturarii hidraulice si au indemnat masele de oameni sa-si apere dreptul de a trai intr-un mediu nepoluat. Sunt de notorietate juramintele cu mana pe bliblie ale deputatului PSD, Adrian Solomon, discursurile mobilizatoare spuse de Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui si liderul social-democratilor din judet. Iesirile publice ale baronilor locali au capatat greutate datorita sustinerii pe care au avut-o din partea preotilor. Slujitorii Domnului au stat alaturi de politicieni pentru o cauza nobila, o lupta care, initial, parea ca poate fi

Pe 26 aprilie 2012, peste 8.000 de oameni s-au adunat in centrul orasului si au scandat impotriva gazelor de sist si a politicienilor aflati la guvernare la acea vreme. Se apropiau alegerile locale si era un bun prilej pentru alesii Barladului sa faca bai de multime. Au urmat alte proteste la fel de inversunate pana in toamna lui 2012, cand au fost alegerile parlamentare. Au urmat schimbari la 180 de grade a atitudinii. Dumitru Buzatu (PSD), seful Consiliului Judetean Vaslui, a jurat in cu mana pe Biblie ca nu va lasa Chevron-ul sa intre in Vaslui. Ulterior, acelasi Dumitru Buzatu si-a schimbat complet declaratiile, comentand, in 16 octombrie 2013, pentru „Adevarul”, revolta de de la Pungesti. La fel s-a intamplat si in cazul lui Adrian Solomon, care a jurat cu mana pe Biblie ca nu va permite nimanui sa otraveasca apa, aerul si pamantul vasluienilor. Deputatul s-a dezis de convingeri imediat dupa ce a prins al doilea mandat de parlamentar si si-a scuzat aparitiile initiale invocand lipsa informatiilor corecte. Mai mult, a avut reactii impotriva preotilor alaturi de care a stat la mitingurile din primavara lui 2012 si le-a recomandat sa lase acasa hainele preotesti cand sunt in mijlocul protestatarilor. Dupa o mai buna “informare” s-a schimbat radical si primarul Barladului, Constantin Constantinescu. Cand partidul nu a mai avut interes sa castige increderea maselor de alegatori a refuzat sa mai aprobe desfasurarea actiunilor de protest in central orasului, lucru care i-a atras, de altfel, plangeri penale.
Preotii au intrat alaturi de politicieni in lupta pentru apa, aer, pamant, dreptul la viata si alte lucruri lasate de Dumnezeu. Nu s-au dezis de crezul initial, chiar daca acest lucru le-a adus dizgratia baronilor locali. Cel mai inversunat luptator impotriva exploatarii-explorarii gazelor de sist a fost si a ramas preotul Vasile Laiu, protopopul de Barlad. A aparut la nenumarate mitinguri in judet, inclusiv la Pungesti, cu mesajul „Nu gazelor de sist “. Una dintre cele mai sonore declaratii ale protopopului Laiu, din februarie 2013, este: „Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului”.

Citeste mai mult pe: adev.ro
barladul dumitru buzatu alesii barladului chevron-ului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1325 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037780 (s)