vineri, 29 martie, 2024

Fructe care baloneaza – sunt sanatoase, dar provoaca gaze intestinale

Distribuie:

Publicat:

Sunt anumite fructe care balonează, dar asta nu înseamnă că trebuie să le eviți. Printre ele se numără merele, perele, strugurii, prunele uscate, dar nu numai. Pentru că sunt foarte sănătoase, dar au acest efect mai puțin plăcut, și anume de a cauza balonare, soluția este să le consumi în cantități moderate și doar la anumite ore din zi. 

Descoperă mai jos lista de fructe care balonează, dar și cum le poți consuma pentru a preveni acest efect.

Fructe care balonează

Fructele conțin fructoză și sorbitol, substanțe care pot provoca balonare și gaze intestinale. De asemenea, sunt bogate în fibre benefice pentru sănătatea tractului intestinal, dar care pot fi greu de digerat și favorizează umflarea abdomenului.

Mere

Aceste fructe care balonează sunt, de fapt, cele mai indicate în alimentația sănătoasă. Merele sunt bogate în antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Dar conțin și multă fructoză, motiv pentru care pot fi destul de greu de digerat.

Dacă te confrunți cu balonare după ce mănânci mere, încearcă să limitezi cantitatea de fruct – în loc de un măr întreg, mănâncă jumătate. Și neapărat mestecă-l încet!

Pere

Sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care ajută la scăderea colesterolului și mențin senzația de sațietate. Totuși, conțin și sorbitol, un tip de zahăr natural care este absorbit mai lent în intestinul subțire. În consecință, după consumul de pere pot apărea simptome precum balonare, gaze și crampe abdominale.

Soluția în acest caz este fie să eviți perele – lucru nerecomandat, pentru că au numeroase beneficii –, fie să le consumi în cantitate mai mică ori să faci puțină mișcare ulterior, pentru a preveni balonarea.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img