vineri, 29 martie, 2024

Fumatul cauzeaza sigur cancer mamar

Distribuie:

Publicat:

Nicotina, substanta care ii face pe oameni sa fie dependenti de fumat, poate provoca totodata aparitia unor tumori canceroase, fiind pentru prima data in istorie inclusa pe lista substantelor chimice din tigari care pot cauza cancerul mamar, informeaza dailymail.co.uk. Aceasta descoperire, publicata in The Journal of the National Cancer Institute, ar putea avea un impact negativ asupra companiilor producatoare de guma de mestecat cu nicotina, plasturi cu nicotina si tigari electronice, promovate sub titulatura de „alternative sanatoase” pentru fumatori, cu scopul de a-i ajuta sa renunte la acest viciu.

Tigarile obisnuite contin cel putin 60 de substante cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul si arsenicul, insa pana acum nicotina nu se afla pe aceasta lista. Cercetatorii de la Taipei Medical University au analizat atat celule canceroase mamare, cat si celule sanatoase, pentru a verifica daca nicotina declanseaza procesul de crestere a tumorilor la nivel celular. Studiul a demonstrat ca celulele mamare sanatoase, atunci cand au fost tratate cu nicotina in laborator, au inceput sa prezinte caracteristici ale cancerului. Prin reducerea concentratiei de nicotina, ritmul de crestere al tumorilor a scazut. Autorii studiului au declarat ca acesta a fost realizat pe cateva sute de paciente asiatice si ca, in viitor, sunt necesare studii suplimentare in acest sens, realizate la scara mai mare.

Cancerul de ficat, cu siguranţă, este conectat cu fumatul, cancerul de vezică urinară la fel. Dacă ar fi să facem o comparaţie, numărul de morţi cauzate de fumat ar fi echivalentul a 400 de aeronave Boeing pline cu pasageri prăbuşite în fiecare zi. Acesta este numărul persoanelor care mor zilnic din cauza fumatului!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img