marți, 19 martie, 2024

G7, Australia şi UE își unesc forţele pentru a limita prețurile produselor petroliere rusești

Distribuie:

Publicat:

Ţările membre G7 şi Australia, în urma unui acord în cadrul UE, au ajuns vineri la un acord privind plafonarea preţului la produsele petroliere ruseşti, cu două zile înaintea impunerii unui embargo european asupra acestor produse, transmite AFP, citat de Agerpres.

Într-un comunicat de presă comun, ţările partenere au anunţat că au ajuns la un acord "cu privire la un plafon al preţurilor pentru produsele petroliere ruseşti transportate cu vaporul".

Acesta trebuie aplicat de duminică "sau la scurt timp după", se precizează în textul semnat de UE, Germania, Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite.

Scopul plafonării

Plafonarea preţurilor ar trebui "să împiedice Rusia să profite" de pe urma războiului din Ucraina şi "să susţină stabilitatea pe pieţele energetice mondiale", mai notează ei.

Acordul a fost posibil prin consensul la care au ajuns mai devreme în cursul zilei de vineri cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, anunţat pe Twitter de oficiali suedezi în numele ţării lor, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img