miercuri, 24 aprilie, 2024

Gabriel Resources primeste o lovitura DURA! Romania a cerut MILIOANE de dolari

Distribuie:

Publicat:

Romania, lovitura dura in procesul intentat de Gabriel Resources in dosarul cianurii de la Rosia Montana. Statul roman a trimis firmei canadiene o factura in valoare de  8,6 milioane de dolari, echivalentul taxelor pe valoare adaugata pe care compania le-ar avea de platit, pentru achizitionarea de bunuri si servicii intre anii 2011 si 2016. In plus, statul roman a avertizat ca ar putea sa ceara in instanta inclusiv plata a milioane de dolari in penalizari si dobanzi. Gabriel Resources acuza acum ca masura luata de Romania este o “razbunare” pentru procesul intentat de compania canadiana statului roman si ca momentul la care vine aceasta factura “nu este o coincidenta”. Intr-un comunicat de presa, CEO-ul Gabriel Resources Jonathan Henry a declarat ca factura este doar un mod de “a frustra tentativele firmei de a obtine despagubiri” pentru proiectul esuat de la Rosia Montana.
Gabriel Resources a incercat mai bine de 18 ani sa obtina autorizatii de la statul roman pentru a construi o mina pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, in Muntii Apuseni, cel mai mare depozit de aur din Europa.
Proiectul a fost insa oprit in 2013, dupa zeci de mii de oameni au iesit in strada si au protestat timp de trei saptamani impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana, care ar fi distrus zona. Guvernul Romaniei a retras in 2014 sprijinul acordat proiectului. Luna trecuta, firma canadiana a anuntat ca va cere Romaniei despagubiri de 4,4 miliarde dolari canadieni la curtea de arbitraj a Bancii Mondiale. Satul Rosia Montana se afla pe o suprafata estimata la 314 tone de aur, iar proiectul ar fi fost cel mai mare din Europa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img