News Flash:

Gabriela Ciuburgiu, directoarea VASCAR VASLUI,ELIBERATA .

11 August 2014
3036 Vizualizari | 0 Comentarii
Directoarea societatii Vascar Vaslui, Gabriela Ciuburgiu, arestata preventiv, in 2 iulie, alaturi de fostul director comercial al firmei si de fostul contabil sef, pentru fraudare de fonduri europene, prejudiciul produs fiind de peste 5,2 milioane de lei, a fost pusa in libertate.

 Curtea de Apel Iasi a admis contestatia depusa de Gabriela Ciuburciu impotriva masurii dispuse de Tribunalul Vaslui, care, la sfarsitul lunii iulie, prelungise masura arestului preventiv in cazul femeii cu inca 30 de zile

Astfel, magistratii au decis inlocuirea masurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, Gabriela Ciuburgiu, directoarea societatii Vascar Vaslui si actionar majoritar al fabricii, fiind pusa in libertate.

Aceeasi hotarare a fost dispusa de instanta si pentru fostul director comercial al firmei, Iuliu Cepoi.

 Fostul contabil sef al societatii, Florina Susu, a fost eliberata sub control judiciar la sfarsitul lui iulie, dupa expirarea mandatului de arestare preventiva.

Gabriela Ciuburgiu a fost arestata preventiv, in 2 iulie, alaturi de fostul director comercial si fostul contabil sef al firmei, pentru fraudare de fonduri europene, procurorii DNA stabilind ca acestia ar fi creat un prejudiciu de 1,2 milioane de euro.

In 24 iulie, directoarea fabricii de conserve vasluiene a fost trimisa in judecata, fiind acuzata de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosire cu rea-credinta a bunurilor sau a creditului societatii, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, spalare de bani, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si folosire cu rea-credinta a bunurilor sau a creditului societatii, toate in forma continuata, potrivit DNA.

In acelasi dosar, Iuliu Cepoi, fost director comercial si director economic al SC Vascar SA, actionar al acestei societati, a fost trimis in judecata pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, complicitate la folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau a creditului societatii, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect si spalare de bani, iar Florina Susu, fost contabil sef al firmei, pentru aceleasi infractiuni, precum si pentru complicitate la efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si complicitate la folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau a creditului societatii.

Procurorii i-au mai trimis in judecata pe Laura Mihaela Popa, Daniel Cucu, Otilia Loredana Romete, Cristian Stefan Mihaescu, Viorel Alexandru Ciuburciu, si Augustin Flavian Mirea. De asemenea, in aceeasi cauza vor fi judecate sase firme - SC Vascar SA Vaslui, SC Plastics SRL Vaslui, SC Logvas SRL Vaslui (fosta SC Abator Vascar SRL), SC Alimcarnis Prod SRL Negresti, SC Xov Food SRL Vaslui si SC Micro Geemy Serv SRL Bucuresti.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Vaslui.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finantat din fonduri comunitare, prin care a beneficiat de acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, in conditiile Programului National pentru Dezvoltare Rurala.

"Proiectul avea ca obiectiv achizitia, de catre SC Vascar SA, unor utilaje necesare imbunatatirii procesului tehnologic. In cadrul proiectului, SC Vascar SA era obligata sa deruleze, in baza unor reglementari stricte si precise (Anexa IV la Contractul de Finantare Nerambursabila), procedurile de achizitii si sa depuna apoi la Autoritatea Contractanta documentele justificative, in baza carora erau efectuate platile. Contractul de finantare a fost modificat prin doua acte aditionale, prelungindu-se termenul de depunere a dosarelor de achizitii, respectiv fiind reluata procedura de achizitie pentru unele echipamente", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Valoarea eligibila totala a proiectului a fost de 14.705.128 de lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care autoritatea contractanta a decontat cheltuieli in valoare totala de 5.839.677,81 lei, au precizat anchetatorii.

"Persoanele din conducerea inculpatei SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela si cu sprijinul inculpatilor Mihaescu Cristian Stefan si Mirea Augustin Flavian, au planificat si au executat in detaliu fraudarea proiectului finantat prin programul FEADR, prin simularea legalitatii procedurilor de achizitii, obtinand astfel, atat din bugetul comunitar, cat si din patrimoniul SC Vascar SA, sume foarte mari de bani, pe care si le-au insusit partial, prin simularea unor operatiuni comerciale licite", au stabilit procurorii.

Anchetatorii sustin ca Gabriela Ciuburciu s-a asigurat ca in comisia de evaluare a ofertelor, care trebuia constituita conform procedurilor de achizitii, vor fi persoane de incredere, pe care le putea controla.

"Astfel, Directorul General al SC Vascar SA Vaslui, inculpata Ciuburciu Gabriela, a constituit comisia de evaluare a ofertelor, dupa cum urmeaza: Ciuburciu Gabriela - responsabil legal de proiect, Cucu Daniel - responsabil tehnic de proiect si Popa Laura Mihaela - responsabil economic. Ulterior, printr-o alta decizie, inculpata Ciuburciu Gabriela a constituit o noua comisie de evaluare, Popa Laura Mihaela fiind inlocuita cu Romete Otilia Loredana", au precizat procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a elimina orice posibila concurenta, au fost emise pur formal oferte, "evident, cu preturi mai mari decat cele ale SC Plastics SRL", de catre Stefan Cristian Mihaescu si Augustin Flavian Mirea, in numele a doua societati comerciale.

"Intrucat SC Plastics SRL un avea nici macar un contabil, care sa intocmeasca documentele necesare comiterii fraudei, elaborarea acestora fiind una minutioasa si necesitand interventia unei persoane specializate in astfel de activitati ilicite, in crearea unor constructii contabile care sa asigure profitul infractional dorit, s-a apelat la serviciile inculpatei Susu Florina, persoana care asigura, de o foarte lunga perioada de timp, transpunerea in acte contabile a fraudelor grupului de interese care a «capusat» de-a lungul timpului SC Vascar SA, aceasta ajutand astfel la transferul unor importante sume de bani din patrimoniul companiei in cele ale unor firme pe care inculpata Ciuburciu Gabriela le controla", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Astfel, noua contracte de achizitii de utilaje au fost atribuite, in urma unor proceduri de selectie simulate, la preturi mult supraevaluate, SC Plastics SRL Vaslui, al carei unic asociat si administrator era Iuliu Cepoi, director si actionar si la SC Vascar SA, aspect ce conducea la imposibilitatea atribuirii unor contracte acestei societati, sustin anchetatorii.

In acest fel, SC Plastics SRL a fost interpusa in cadrul procedurilor de achizitii, aceasta societate comerciala achizitionand utilaje si echipamente de la furnizori si vanzandu-le apoi SC Vascar SA la un pret total cu 2.959.692,42 lei mai mare decat valoarea lor de piata.

De asemenea, alte 16 contracte au fost incheiate de catre SC Vascar SA, reprezentata de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societati comerciale din Romania si din strainatate, cu sprijinul lui Mihaescu, care a emis si trimis 24 de oferte false in numele unei firme, a carei denumire a folosit-o fara drept", si al lui Mirea, care a emis si trimis 24 oferte pur formale in numele SC Micro Geemy Serv SRL Bucuresti, "in scopul simularii legalitatii procedurilor de atribuire si al crearii aparentei eligibilitatii cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achizitii".

Astfel, SC Vascar a obtinut 5.277.354,56 lei din finantarea nerambursabila acordata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in cadrul proiectului, in urma prezentarii ofertelor si a rapoartelor de selectie false, respectiv inexacte.

Anchetatorii au mai stabilit ca, distinct de faptele legate de obtinerea fara drept a finantarii nerambursabile in cadrul proiectului, Gabriela Ciuburciu, ajuata de Florina Susu si Viorel Alexandru Ciuburciu, ar fi transferat, pe parcursul unei perioade indelungate de timp, prin intermediul mai multor operatiuni comerciale nejustificate, vadit defavorabile SC Vascar SA, pe care, in calitate de director general al companiei, era incompatibila sa le deruleze, suma totala de 4.981.852,81 lei, in conturile societatilor comerciale Logvas SRL, Alimcarnis Prod SRL si Xov Food SRL, care apartineau familiei acesteia, persoane juridice pe care le controla in mod absolut.

Procurorii au luat masuri asiguratorii asupra bunurilor apartinand inculpatilor Gabriela Ciuburciu, Iuliu Cepoi, Florina Susu, Laura Mihaela Popa, Viorel Alexandru Ciuburciu, Otilia Loredana Romete, Cristian Stefan Mihaescu, Daniel Cucu, SC Vascar SA, SC Plastics SRL, SC Logvas SRL, SC Alimcarnis Prod SRL si SC Xov Food SRL.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a costituit parte civila in cauza cu suma de 4.441.009,81 lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat si nereparat.

SC SIF Moldova SA, actionar al SC Vascar SA, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 2.835.611 lei. Scrie mediafax.ro

vascar vaslui gabriela ciuburgiu 2 iulie iuliu cepoi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1764 (s) | 24 queries | Mysql time :0.038925 (s)