News Flash:

Gabriela Horga, deputat PNL, de la tribuna Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei: Trebuie sa ne asiguram ca domeniul digital va plati impozite echitabile

22 Aprilie 2021
130 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9253 RON (0.0000)
USD: 4.0683 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
media 161902785567480600

Deputatul PNL, Gabriela Horga, a luat cuvântul azi în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pledând pentru taxe echitabile ale firmelor din domeniul digital:

”Am luat cuvântul la cea de-a doua parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ce a avut loc la Strasbourg, în numele Grupului #PPE, la dezbaterea raportului cu tema “Injustiția fiscală și activitatea OCDE în materia taxării economiei digitale”.

Asigurarea faptului că întreprinderile din domeniul digital vor plăti impozite în mod echitabil este o prioritate atât la nivelul Uniunii Europene cât și la nivelul Consiliului Europei (care reunește și statele europene care nu sunt membre UE).

Marile companii digitale americane (Google, Facebook, Amazon) plătesc în prezent în UE mai puțin de jumătate din rata de impozitare a întreprinderilor europene tradiționale, cu o rată de impozitare de 9,5%, comparativ cu 23,2% pentru întreprinderile tradiționale, deși activează pe piețe europene, conform unui studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Am evidențiat că este necesară o abordare urgentă a provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei, pentru a garanta că toți operatorii din domeniul digital își plătesc impozitele în mod echitabil.

Amendarea legislației internaționale actuale, prin consens global, este necesară, deoarece actualele prevederi permit acum evitarea impozitării în unele jurisdicții și mutarea profiturilor în altele, cu regim mai relaxat, marile companii IT neavând un sediu permanent într-o jurisdicție, în sensul tradițional.

Un angajament ferm pentru o soluție la nivel mondial privind impozitarea internațională a digitalului reprezintă un pas important. Am insistat în acest context pe depunerea tuturor eforturilor de către statele membre ale Consiliului Europei pentru a se ajunge la o soluție consensuală în cadrul OCDE.

Am subliniat necesitatea unei impozitări digitale internaționale incluzive, juste și echitabile, ținându-se cont de contextul dificil actual, când bugetele naționale sunt suprasolicitate, în principal din cauza măsurilor de sprijinire a crizei și a nevoilor de finanțare publică care sunt mai mari ca niciodată.

Care este semnificația acestei dezbateri și ce măsuri așteptăm de la forurile europene?

În data de 25 martie, membrii Consiliului European (organism care stabilește orientarea generală și prioritățile UE) și-au afirmat ”preferința puternică” și ”angajamentul ferm” pentru o soluție la nivel mondial privind impozitarea internațională a digitalului și au anunțat că vor depune eforturi pentru a se ajunge la o soluție consensuală în cadrul OCDE până la jumătatea lui 2021.

Uniunea Europeană va fi pregătită să avanseze dacă nu se materializează perspectiva unei soluții la nivel mondial. În primul semestru al anului 2021, Comisia Europeană va prezenta, ca o bază pentru resurse proprii suplimentare, o propunere privind o taxă asupra digitalului, adresată giganților tech, în vederea introducerii acesteia cel târziu până la 1 ianuarie 2023.

Noua taxă va contribui la sistemul de resurse proprii al UE și al țărilor UE,  în special la restituirea celor 750 de miliarde de euro împrumutați de UE de pe piețele de capital pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Această situație este cauzată de faptul că normele fiscale internaționale actuale sunt depășite de timp, acestea nefiind concepute pentru companiile digitale care furnizează servicii într-o țară fără a fi prezente fizic acolo.”, a spus parlamentarul PNL în cadrul sesiunii plenare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1307 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018544 (s)