vineri, 29 martie, 2024

Galop de sanatate – Economia Statelor Unite a creat 225.000 noi locuri de munca in ianuarie,Wall Street scade din maxime

Distribuie:

Publicat:

Economia Statelor Unite a creat 225.000 de noi locuri de muncă în luna ianuarie, cu mult peste așteptările economiștilor, oferind noi semne că expansiunea economică are în continuare la bază fundamente solide pe fondul șomajului scăzut și al creșterilor de salarii, transmite BBC preluat de mediafax.

Raportul lunar al Departamentului american pentru muncă a informat că angajatorii au adăugat 225.000 de angajați în ianuarie, o accelerare a ritmului noilor angajări față de ultimele luni, în timp ce salariile au crescut într-un ritm anual de 3,1%. Ritmul lunar de creștere al salariului orar a urcat cu 0,2% luna trecută după o creștere de 0,1% în decembrie.

Noile angajări din construcții au fost solide grație condițiilor meteo favorabile ce a permis mai multe lucrări de construcții. Rata șomajului a urcat ușor de la un minim istoric al ultimilor 50 de ani la 3,6%, dar evoluția a venit pe fondul intrării pe piața muncii a multor persoane care caută un loc de muncă.

Multe noi angajări au avut loc în ianuarie și în industriile de transport și de depozitare. Economiștii se așteptau la o creștere a locurilor de muncă din economie de 160.000 în ianuarie.

Totuși, raportul a arătat că economia a creat cu 514.000 mai puține locuri de muncă între aprilie 2018 și martie 2019 decât s-a estimat anterior, o revizuire negativă puternică ceea ce indică mai puțină "robustețe" pe piața muncii decât a clamat președintele american Donald Trump în ultimul timp.

Vorbind înaintea unui eveniment politic în Carolina de Nord, Trump a descris numerele drept "fantastice" și a adăugat că "locurile de muncă continuă să fie grozave, țara noastră continuă să se descurce grozav".

Startul puternic din 2020 pentru economie este totuși un motiv de laudă pentru președintele american care caută să fie reales în funcție în alegerile din noiembrie. Economia americană este așteptată să continue să crească într-un ritm moderat în ciuda unei scăderi puternice a investițiilor de capital.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, membru al Partidului Democrat, a spus că revizuirea pe cele 12 luni până în martie 2019 arată "putreziciunea de la baza economiei Trump". Ea a spus că "după trei ani (de mandat), economia Trump creează lunar, în medie, cu 42.000 mai puține locuri de muncă față de ultimii trei ani ai președintelui Obama.

Economiștii au notat că dimensiunea revizuirii locurilor de muncă create în perioada aprilie 2018 – martie 2019 sugerează faptul că guvernul nu este capabil să identifice complet impactul conflictului comercial cu China asupra noilor angajări, conflict care a contribuit la cea mai lungă perioadă de scădere a investițiilor de capital din 2009 încoace.

Acțiunile de la Wall Street s-au retras din teritoriul noilor maxime din cauza raportului, în contextul în care investitorii s-au concentrat pe revizuirea negativă.

Indicele de referință S&P 500 a pierdut 0,54% vineri, indicele Dow Jones a scăzut cu 0,94%, în timp ce indicele sectorului tehnologic Nasdaq Composite a scăzut tot cu 0,54%.

Economia SUA a crescut cu 2,3% în 2019, cel mai încet ritm de creștere din ultimii trei ani după un avans economic de 2,9% în 2018, iar pentru acest an este prognozată o creștere a PIB de 2%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img