marți, 23 aprilie, 2024

Gastrita erozivă sau inflamarea mucoasei stomacului: Atenție la aceste simptome!

Distribuie:

Publicat:

Gastrita erozivă se caracterizează prin multiple leziuni inflamate la nivelul mucoasei stomacului. Gastrita erozivă poate fi o afecțiune tranzitorie sau cronică care durează ani de zile.

Ce este gastrita erozivă

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Este o boală comună care poate apărea într-o formă acută sau cronică. Din punct de vedere morfologic, gastrita acută se prezintă, de obicei, cu eroziuni superficiale ale mucoasei (gastrită erozivă). Gastrita cronică poate fi erozivă sau nonerozivă.

Gastrita erozivă provoacă atât inflamația, cât și eroziunea (uzura) mucoasei stomacului.

Gastrita erozivă este, de obicei, acută, manifestându-se prin sângerare, dar poate fi subacută sau cronică, când prezintă puține simptome sau deloc.

Gastrita cronică erozivă provoacă simptome asemănătoare ulcerului, potrivit doc.ro.

Simptome gastrita erozivă

Pacienții cu gastrită erozivă ușoară sunt adesea asimptomatici, deși unii se plâng de indigestie (dispepsie), greață sau vărsături.

Adesea, primul semn este hematemeză (vărsături cu sânge), melenă (scaun negru conținând sânge provenit din părțile superioare ale tubului digestiv) sau sânge în aspirat nazogastric, care apare, de regulă, în 2 până la 5 zile de la evenimentul instigator.

Sângerarea este, de obicei, ușoară până la moderată, deși poate fi masivă, dacă este prezentă o ulcerație profundă, în special în gastrita acută indusă de stres.

Alte simptome pot include o senzație de arsură și apăsare la stomac, greață ușoară, vărsături, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune. În cazurile severe, poate apărea sângerare la nivelul stomacului care poate duce la anemie. Unii pacienți cu gastrită erozivă, în special, cei care consumă aspirină de mult timp, pot să nu prezinte simptome aparente până când boala nu avansează.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img