vineri, 29 martie, 2024

Geea, zeita Pamantului din mitologia greaca

Distribuie:

Publicat:

Geea, zeita Pamantului. În mitologia greacă Geea sau Gaia era personificarea Pământului. În vechime era considerată elementul primordial din care se trăgeau ceilalţi zei. Gaia s-a născut după Chaos (Haosul), zămislindu-i, la rândul ei, pe Uranus (Cerul), Ourea (Munţii) şi pe Pontus (Marea). Prin unirea ei cu Uranus s-au născut titanii, titanidele, hecatonchirii şi ciclopii.

Copii Geei îl urau pe tatăl lor, Uranus, deoerce îi forţa să trăiască în adâncurile pământului şi nu le îngăduia să vadă lumina zilei. Pentru a-şi scăpa copiii de tirania lui Uranus, Geea l-a ajutat pe unul dintre ei, pe Cronos, să-şi mutileze tatăl.

Înainte de a-l mutila, Uranus arunca asupra lui Cronos un blestem care spunea că şi el va fi nimicit de unul dintre fii lui .

Din picăturile de sânge scurse de la Uranus, care au căzut pe pământ şi l-au fecundat, s-a născut o nouă generaţie de copii: eriniile, giganţi şi nimfele. După mutilarea lui Uranus, Geea s-a unit cu celălalt fiu al ei, Pontus, şi a zămislit o serie de divinităţi marine, printre care se numărau Ceto, Nereus şi Thaumas.

Geea, zeita Pamantului

Domnind asupra universului, Cronos speriat de blestem, se dovedeşte însă la fel de tiran ca şi tatăl său. Atunci Geea hotărăşte să-l nimicească şi pe el. Cronos se unise de mai multe ori cu sora să Rhea, şi avusese cu ea mai mulţi copii, pe care însă îi înghiţise pe rând. Când a fost să-l nască pe Zeus, ca să-şi scape copilul de furia tatălui, Rhea a cerut sprijinul Geei.

Aceasta i-a dezvăluit voia destinului: Zeus avea să supravieţuiască şi să-şi doboare tatăl, cu sprijinul titanilor.

Geei îi sunt atribuite – după diferite versiuni – numeroşi alţi copii monstruoşi, printre care: Antaeus, Caribda, harpiile etc.

Într-o perioadă mai târzie Geea trece drept mama tuturor zeilor şi ulterior cultul ei se identifica fie cu cel al zeiţei Demeter, fie cu cel al Cybelei. Din unirea Geei cu Poseidon s-a născut Anteu. În mitologia romana Geea poartă numele de Tellus.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img