sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Geoparcul, laborator în aer liber pentru studiul sistemelor hidrografice şi apelor subterane

Distribuie:

Publicat:

Haţeg, 04.08.2021 – Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti a găzduit prima ediţie a Şcolii de vară INTER – ASPA "Radu Lăcătuşu". Lucrările s-au desfăşurat la Centrul de Dezvoltare Durabilă "Ţara Haţegului-Retezat" al Academiei Române, în perioada 26-30 iulie.

La eveniment au participat reputaţi profesori universitari şi cercetători de la mai multe universităţi din ţară şi institute ale Academiei Române, alături de studenţi. Directorul Geoparcului, lect. dr. Alexandru Andrăşanu s-a numărat printre specialiştii care au susţinut prezentări. Subiectele dezbătute în cadrul Şcolii de vară au avut o abordare interdisciplinară axată pe relaţiile dintre apă, organisme animale şi mediul geologic.

În acest context, Geoparcul şi-a îndeplinit întru totul menirea de laborator în aer liber în care conceptele ştiinţifice pot fi testate şi aplicate în viaţa reală. Participanţii la Şcoala de vară au avut ocazia de a experimenta la faţa locului modul în care cercetarea teoretică se împleteşte cu observaţia în teren, dar şi care este reacţia comunităţilor locale, a oamenilor mai puţin familiarizaţi cu rigoarea academică, atunci când sunt puşi în faţa rezultatelor muncii oamenilor de ştiinţă. De asemenea, au putut afla în ce mod acţionează Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului pentru a pune în valoare patrimoniul geologic european. Un exemplu în acest sens a fost prezentarea rezultatelor proiectului Erasmus+ GEOTUR. Instrumentele online şi publicaţiile dezvoltate în cadrul proiectului vor veni în sprijinul formării de ghizi specializaţi în geoturism şi speologie, dar şi al celor care doresc să dezvolte noi afaceri în domeniul serviciilor de geoturism.

"Este un mediu foarte propice pentru a face ştiinţă deoarece, în timp ce tu îţi vezi de ipotezele, de teoriile tale, de testat, de măsurat, vezi şi acea emulaţie, acea bucurie simplă a omului care descoperă. Şi asta dă un sens şi o imagine asupra rolului social al ştiinţei, cumva mult mai puternică decât citind în cărţi că ea va exista peste nu ştiu cât timp. Deci, din punctul acesta de vedere, pentru mine cel puţin, este foarte motivant un Geoparc", afirmă conf. dr. Virgil Iordache de la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti, coordonatorul proiectului de cercetare INTER – ASPA ("Instrumente de modelare a proceselor de interfaţă Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor dependente de apa subterană la multiple scări spaţio-temporale în condiţiile schimbărilor climatice").

Participanţii la prima ediţie a acestei Şcoli de vară au adoptat şi o rezoluţie privind respectarea valorilor ştiinţifice în munca de cercetare şi aplicarea rezultatelor în beneficiul oamenilor şi societăţii. Textul integral al rezoluţiei este disponibil aici.

Pe parcursul perioadei petrecute în Geoparc, participanţii au vizitat Casa Geoparcului din oraşul Haţeg, Casa Dinozaurilor Pitici şi Casa Tradiţiilor din satul Sânpetru, comuna Sântămăria-Orlea, situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Biserica Densuş şi Poteca tematică "Muzica Naturii" din satul Peştera, comuna Sălaşu de Sus. De asemenea, au făcut observaţii în teren la Tăul fără fund din satul Peşteana, comuna Densuş şi la peştera din satul Peştera. Experienţa în Geoparc a fost completată cu o degustare de produse tradiţionale locale oferite de Asociaţia Femeilor din Sântămăria – Orlea.

Succesul primei ediţii a Şcolii de vară INTER – ASPA "Radu Lăcătuşu" creează premisele unei bune colaborări viitoare în vederea continuării evenimentului şi în următorii ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img