joi, 25 aprilie, 2024

Georgia: Jurnalistii denunta presiuni din partea puterii

Distribuie:

Publicat:

Responsabili ai mai multor posturi de televiziune independente din Georgia au acuzat miercuri autorităţile de intimidări şi de intenţia de a restrânge libertatea presei, în condiţiile în care ţara este zguduită de importante manifestaţii antiguvernamentale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Opoziţia din această mică ţară din Caucaz manifestează de trei săptămâni împotriva partidului aflat la putere, Visul Georgian, cerând demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate, după refuzul deputaţilor de a vota o reformă electorală promisă. 

Până la 20.000 de persoane au manifestat în capitala georgiană Tbilisi, cei mai vehemenţi protestatari instalându-se chiar în faţa clădirii Parlamentului, de unde au fost expulzaţi de mai multe ori fără menajamente. Până acum autorităţile au refuzat orice concesie. 

"Am primit ameninţări din partea unor persoane cu legături în guvern şi mi-e teamă pentru securitatea copiilor mei", a declarat Nika Gvaramia, proprietarul postului pro-opoziţie cel mai popular din ţară, Mtavari. "Anchetatorii mi-au trimis o înregistrare video a poliţiei în timp ce le urmăreau pe soţia şi fiica mea", a adăugat el. Potrivit lui Gvaramia, el este acuzat de "infracţiuni economice false şi motivate politic", fiind pasibil de până la 12 ani de închisoare.

Directorul general al Formula TV, Zurab Gubaridze, a afirmat la rândul lui că justiţia a lansat "anchete criminale fabricate împotriva proprietarilor sau directorilor a aproape tuturor posturilor de televiziune independente din Georgia". "Acesta este un atac concertat împotriva libertăţii presei în Georgia", a spus el.

Inga Grigolia, jurnalistă care moderează una dintre cele mai urmărite emisiuni din Georgia, estimează de asemenea că mass-media independente sunt ameninţate, în timp ce "proprietarii lor riscă închisoarea". 

"Situaţia în ceea ce priveşte libertatea presei a devenit alarmantă", explică pentru AFP Aka Giguauri, directoare executivă a biroului Transparency International în Georgia, care estimează că "practic toate posturile TV independente sunt sub presiunea guvernului". 

Visul Georgian respinge aceste acuzaţii. "Există o mulţime de mass-media independente în Georgia care pot să critice liber guvernul", a declarat preşedintele Parlamentului, Archil Talakvadze, adăugând că "a fi jurnalist sau director de mass-media nu oferă nimănui imunitate". 

Ajuns la putere în 2012, partidul Visul Georgian este condus de oligarhul Bidzina Ivanişvili. Partidul se confruntă cu o erodare a popularităţii, pe fondul dificultăţilor economice şi a rezultatelor modeste în lupta anticorupţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img