vineri, 26 aprilie, 2024

Germania ar putea avea alegeri anticipate! Probleme uriase pentru formarea unei noi coalitii de guvernare

Distribuie:

Publicat:

Liderul aliatilor bavarezi ai cancelarului german Angela Merkel, Horst Seehofer, a afirmat miercuri ca Germania ar trebui sa organizeze noi alegeri daca membri ai Partidului Social Democrat (SPD) voteaza impotriva unei noi coalitii cu blocul conservator al cancelarului, relateaza Reuters. Cei 464.000 de membri ai SPD voteaza prin corespondenta daca vor sustine decizia conducerii partidului lor de a reinnoi pentru inca patru ani 'marea coalitie' care a preluat conducerea in 2013. Rezultatul consultarii este asteptat duminica.

Conservatorii, intre care Uniunea Crestin Democrata (CDU) a cancelarului Merkel si Uniunea Crestin-Sociala (CSU), condusa de Seehofer, au inceput discutiile pentru formarea unei coalitii cu SPD dupa ce negocierile cu doua partide mai mici au esuat in noiembrie, anul trecut. 'Daca a doua incercare pentru formarea unui guvern esueaza acum, atunci ar trebui sa avem noi alegeri', a declarat Seehofer jurnalistilor la München, adaugand ca a fost impotriva unui guvern minoritar. Ideea unui guvern minoritar conservator in cazul unei respingeri de catre SPD a castigat credibilitate in cadrul CDU in timp ce unii membrii de partid se tem ca organizarea de alegeri anticipate ar putea aduce avantaje suplimentare Alternativei pentru Germania (AfD, de extrema dreapta).

Angela Merkel, interesata de Simona Halep: 'Ce mai face fatuca aia a voastra?'

AfD a surclasat SPD pentru prima data intr-un sondaj de opinie la inceputul acestei luni, cand a obtinut 16% din intentiile de vot. In alegerile din septembrie, AfD a obtinut 13% din voturi, ceea ce i-a permis sa intre in parlament pentru prima data, in timp ce atat conservatorii cat si SPD au inregistrat cele mai slabe rezultate din ultimele decenii. CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, a aprobat luni acordul de guvernare cu social-democratii, ceea ce o aduce pe Merkel cu un pas mai aproape de al patrulea mandat de sefa a guvernului de la Berlin. Cancelarul german a declarat ca spera ca SPD va sustine de asemenea acordul, conform Agerpres.

O majoritate stransa a alegatorilor SPD sunt in favoarea reeditarii "marii coalitii" dintre social-democratii germani si conservatorii cancelarului Angela Merkel, a aratat un sondaj facut public miercuri. Potrivit sondajului realizat de institutul YouGov pentru reteaua media RND, 56% dintre sustinatorii – sau alegatorii – SPD sunt pentru reluarea coalitiei dintre SPD si CDU/CSU (Uniunea Crestin-Democrata si formatiunea-sora din Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala) care a guvernat inaintea alegerilor din septembrie anul trecut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img