sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Gheorghe Stan, seful SIIJ: Nu-mi amintesc ca Sectia pentru procurori a CSM sa fi fost ingrijorata cand un fost procuror general a fost fortat sa-si dea demisia

Distribuie:

Publicat:

Gheorghe Stan, procurorul-şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) reacţionează la asaltul declanşat de Secţia pentru procurori a CSM la adresa SIIJ. Stan acuză o imixtiune gravă în activitatea SIIJ, după ce procurorii din CSM au discutat în şedinţa de joi modalitatea de soluţionare a unor dosare penale de către SIIJ şi au dispus mai multe controale ale Inspecţiei Judiciare la această unitate de parchet.

"Observ o îngrijoare în ceea ce priveşte dosarul pe care procurorii SIIJ l-au clasat de curând, vizând un oficial european, dar şi cu privire la un alt dosar penal aflat în curs de urmărire penală. Însă nu-mi amintesc de vreo îngrijorare a aceleiaşi Secţii legată de alte dosare controversate. Dosare în care, de exemplu, un fost procuror general al României a fost forţat să-şi dea demisia sau alte dosare pe care noi le găsim ţinute în nelucrare de ani de zile. Noi suntem acuzaţi – o secţie care funcţionează doar de câteva luni, la un sfert din capacitatea din schemă – că nu ştim să prioritizăm dosare? Este clar pentru mine că se pune o presiune enormă şi piedici nenumărate ca această Secţie să nu-şi poată desfăşura activitatea în mod corespunzător. Din ce motive? Am să vă las pe dumneavostră, opinia publică, şi pe magistraţii de bună credinţă să tragă singuri concluziile. Apreciez ca atare că această atitudine reprezintă o încălcare a independenţei procurorilor acestei secţii şi deja sunt acte şi fapte certe care conduc spre concluzia unei veritabile manifestări de imixtiune în activitatea acesteia", a declarat Gheorghe Stan, într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO.

Gheorghe Stan face referire la Tiberiu Niţu, căruia DNA i-a deschis un dosar penal în urma căruia a fost nevoit să-şi dea demisia. După doi ani în care dosarul a fost ţinut în nelucrare, acesta a fost clasat. Niţu a obţinut în instanţă schimbarea temeiului clasării în "fapta nu există".

Secţia pentru procurori a CSM a dispus joi un control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării SIIJ până la data de 1 aprilie.  De asemenea, secţia a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img