marți, 16 aprilie, 2024

Gheorghiță despre vaccinarea clasei de vârstă 12-15 ani: Trebuie acordul cel puțin a unuia dintre părinții copilului vaccinat

Distribuie:

Publicat:

Șeful campaniei de vaccinare în masă pentru imunizarea populației României, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat în detaliu, la Digi24, când ar putea începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani și a oferit toate detaliile acestei măsuri.

„Copiii reprezintă o parte din tot ce înseamnă întreținerea și propagarea acestei epidemii. Datele din studiile făcute, arata un profil de siguranta, si grupul celor 1.000 de copii vaccinati nu au dezvoltat Covid la mai mult de sapte zile de la a doua doza.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`…

Nu exista contraindicatii pentru vaccinarea la copii. Este ca la adulti. Ce a fost interesant e ca la grupa de 12-15 ani au dezvoltat un răspuns imunizator foarte bun.

Nivelul de protectie e mult mai mare. Si ne așteptam ca rata de contact si de transmitere sa scada. Nu exista eficacitate sută la sută…” a explicat Gheorghiță.

Reacțiile adverse sunt similare cu grupul 16-25 de ani, explică medicul, care mai arată că „oboseala, dureri musculare, usoara febra, totul fiind din forme ușoare” sunt posibilele reacții la vaccinarea la copii.

Acesta a explicat și metodologia birocratică anterioară vaccinării la copii.

„Cred ca vom avea un procent de 30 40 la suta. dar depinde de campania de comunicare si mediatizare. Trebuie sa ne adresăm părinților și profesorilor, de aici vine gradul de conștientizare.

E puțin probabil sa se faca centre de vaccinare in scoli. Este suficient ca un singur părinte să își dea acordul.

Si in cazul copiilor sunt aceleași contraindicatii cunoscute. La alergii. In prospect va apărea mențiunea de la 15 ani in sus.

Este important sa creștem numărul vaccinărilor tocmai pentru a evita o revenire a infecțiilor”, a mai spus Gheorghiță, răspunzând unor întrebări.

„Am discutat cu mai multi colegi, medici de familie cu experiență foarte mare, cu pediatri pe care ii vedem la televizor, in mass media si ne-am armonizat si am evaluat toata situația din Romania. Am stabilit proceduri si putem vaccina fără nicio problema.

E posibil de Ziua Copilului să demarăm aceasta procedura de vaccinare.  Credem că pe 1 iunie toate lucrurile vor fi pregatite”, a mai spus medicul.

in plan general Gheorghiță a amintit că anticorpii produși urmare vaccinării sunt mai longevivi decât cei produși natural astfel că este importantă vaccinarea și în rândul celor imunizați natural.

„Este important ca cei trecuți prin boală să se imunizeze si prin vaccinare. Se știe ca anticorpii obtinuti prin boala si munizare naturala trec in 5 6 luni. Se disipeaza. Astfel poate reveni valul de infectare.

Vom face publica de saptamana viitoare rata de acoperire vaccinala pentru fiecare județ n parte. Nu e vb de reacția oamenilor ci o implicare mult mai buna a autorităților.

Vom vorbi cu reprezentanții primăriilor, cu CJ-urile… de acum înainte implementare se va face local. Noi asigurăm liniile mari, de logistica, de suport, dar campaniile de vaccinare se vor face local”, a mai dezvăluit Gheorghiță.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img