sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ghinea a reușit să ducă România în TOP 9… de la coadă: Șefa Comisiei Europene anunță 18 PNRR-uri aprobate

Distribuie:

Publicat:

Președintele Comisiei Europene anunță că au fost aprobate până acum 18 Programe Naționale de Redresare și Reziliență. Mai sunt încă 9 state din UE care au PNRR aprobat, printre care și România.

„Următoarea generație UE ne va permite să construim o Europă mai verde, mai digitală și mai puternică. Cu 18 planuri naționale de recuperare și reziliență, deja aprobate, suntem pe drumul cel bun”, scrie Ursula von der Leyen pe Twitter.

Printre statele care se pot apuca de treabă cu banii europeni puşi la bătaie pentru revenirea postpandemie se numără Croaţia, Cipru, Lituania şi Grecia, alături de economiile majore cum sunt Germania, Italia, Franţa şi Spania.

Vicepremierul Dan Barna a declarat marţi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară.

„Lucrurile sunt exact aşa cum e normal să fie. Acum o săptămână, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, colegul meu Cristian Ghinea, a fost la Bruxelles, s-au clarificat marea parte a detaliilor şi pe partea de reformă şi pe partea de investiţii. În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”, a afirmat Barna la TVR 1.

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat, sâmbătă, în conferinţa de alegeri a PNL Bihor, faptul că PNL nu deţine portofoliul Fondurilor Europene, el susținând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş, predecesorul lui Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea i-a dat replica printr-un mesaj postat pe Facebook în care se declara „siderat de inocența mimată a lui Rareș Bogdan”. El susține că predecesorul său liberal Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de către Comisia Europeană: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul).

Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre are alocată suma de 29,9 miliarde de euro pentru România.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img