sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Gil Dobrica ar fi implinit varsta de 73 de ani. L-a doborat guta, la 61 de ani

Distribuie:

Publicat:

De la prima nota pe care o canta, Gil Dobrica ridica sala in picioare. Piesa ”Hai, acasa” este ascultata cu placere si astazi. Cunoscutul artist a murit in 2007, la 61 de ani, dupa o lunga suferinta. L-a doborat guta. Era sarac si trist pentru ca nu mai era chemat sa cante.

Gil Dobrica ne-a parasit la 17 aprilie 2007, la 61 de ani, dupa o lunga suferinta despre care nu ii placea sa vorbeasca. I s-a spus ”Ray Charles al Romaniei”. Marele artist american a fost idolul sau dintotdeauna, iar cand l-a intalnit pe marele artist american, in 1996, la Brasov, Gil Dobrica a spus: ”Este cea mai frumoasa zi din viata mea.”

Gil Dobrica, biografia

Gil avea 16 ani cand parintii l -au dat la o scoala profesionala sa se faca strungar. Colegii lui de scoala spuneau ca Georgica fredona si batea ritmul cu cheile de la strung. A debutat la 17 ani si pana la sfarsitul vietii a interpretat muzica altora, de regula ale lui Ray Charles si alti artisti de gen.

A inceput sa cante la 17 ani, mai intai la clubul Uzinei ”7 Noiembrie”, din Craiova, iar apoi, in anii `70, prin barurile celebre de atunci, Atlantic, Continental, Athenee Palace, Doina.

Artist cu o personalitate unica, celebru pentru interpretarea hitului ”Hai acasa”, Gil Dobrica si-a amintit intr-un articol publicat de ziarul Adevarul cum o admiratoare din Germania i-a pus in mana un disc cu Ray Charles, la inceputul anilor `70.

A ales piesa ”Take Me Home, Country Roads” si a adaptat-o in cel mai nobil mod. ”Toata capodopera lui Ray Charles mi s-a potrivit ca o manusa, ca un strop de aur”, spunea Gil Dobrica.

A colaborat cu trupa Sfinx, a cantat cu cenaclul Flacara si era nelipsit din barurile de pe Litoral. Au urmat anii ʼ90, cand a intrat intr-un con de umbra, infruntand boala in tacere. Se considera, totusi, un ”fericit trist”, fericit ca inca mai gusta viata si trist pentru ca fusese uitat de public si se trezise, fara copii, fara pensie, fara economii si consumat de numeroase depresii. Suferea de guta cronica si pneumonie.

Se declara "sufletist pana la prostie". N-a avut pensie. Nici copii. N-a fost casatorit. Era inzestrat "doar" cu un dar nepretuit: acela de a canta, si, mai mult, de a fermeca oamenii.

In ultimele luni de viata, se mutase la sora lui, asistenta medicala in Craiova. De ceva timp nici nu mai iesea din casa.

Gil Dobrica l-a intalnit pe Ray Charles in 1996

La un moment dat, cantaretul declara: ”Nu-mi vine sa cred ca mai exist.” Peste patru decenii de cantari prin cluburi si baruri, noapte de noapte, pana la orele diminetii, isi spuneau cuvantul. A fost o lectie de supravietuire data de situatia financiara precara, dar care i-a irosit, in mare parte, fortele.

Pe idolul sau, Ray Charles, Gil Dobrica l-a intalnit abia in 1996, la Cerbul de Aur. De-o viata ii canta piesele. "Majestate, i-a spus romanul, va astept si va iubesc de 33 de ani.” Cei doi s-au imbratisat cateva clipe, pentru a pecetlui legatura ce ii unise atat timp.

Ne-a lasat melodiile sale celebre: ”Hai acasa”, ”Discutie in familie”, ”Dragoste la prima vedere”, ”Banalitate” si multe altele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img