sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Grecia vrea să dea cu tunul în migranţi

Distribuie:

Publicat:

Tunuri sonore au fost poziţionate la sud şi nord de Evros, fluviul care delimitează frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia, a declarat joi pentru France Presse un responsabil al poliţiei greceşti din această regiune pe unde pătrund în Europa numeroşi migranţi.

Poliţia greacă a cumpărat acest echipament ultra-modern după afluxul de migranţi survenit în februarie 2020, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis graniţele ţării sale la ieşire pentru refugiaţii dornici să ajungă în Uniunea Europeană. Zeci de mii de migranţi au pătruns atunci în Grecia şi mai multe zile la rând aceştia au avut confruntări cu poliţia greacă, scrie Agerpres.ro.

''Aceste tunuri nu au fost folosite până în prezent, întrucât nu au existat incursiuni masive pe teritoriul grec, precum cele de anul trecut'', dar ele reprezintă ''unul din instrumentele la dispoziţia noastră pentru a împiedica o eventuală intrare ilegală în masă a grupurilor de migranţi pe teritoriul grec'', a explicat oficialul citat.

Aceste tunuri acustice pot emite sunete de până la 162 de decibeli, în timp ce o conversaţie normală are de obicei 60 de decibeli şi un joc emite 120 de decibeli, potrivit postului grec de televiziune Skai.

Comisia Europeană se află în contact cu autorităţile de la Atena pentru a obţine mai multe informaţii despre acest dispozitiv, a declarat joi purtătorul de cuvânt comunitar Adalbert Jahnz.

Iniţiativa guvernului grec a fost primită cu rezerve şi de secretarul de stat belgian pentru Azil şi Migraţie, Sammy Mahdi. ''Sunt cu totul favorabil protejării frontierelor europene, însă şi mai mult a valorilor europene. Obiectivul nu trebuie să fie descurajarea tuturor migranţilor, ci de a controla mai bine migraţia. Aceasta poate şi trebuie să se facă într-un mod uman'', a indicat oficialul belgian.

Pentru a combate afluxul de migranţi veniţi dinspre Turcia, guvernul grec a construit de-a lungul fluviului Evros un nou zid cu o lungime de 27 de kilometri şi opt posturi de observaţie supraînălţate, efectivele grănicerilor fiind de asemenea suplimentate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img