vineri, 19 aprilie, 2024

Grecia vrea sa puna capat programului cu FMI

Distribuie:

Publicat:

Grecia este in masura sa puna capat mai devreme decat se preconiza programului sau de asistenta financiara internationala, a declarat marti premierul grec Antonis Samaras dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, transmite Reuters.

Grecia a revenit cu succes pe pietele financiare internationale, de doua ori in cursul acestui an, iar speculatiile potrivit carora Atena ar putea iesi mai devreme decat se preconiza de sub planul de ajutor international convenit cu UE si FMI au dus marti la cresterea randamentelor pentru obligatiunile guvernamentale grecesti la cel mai ridicat nivel din ultima luna.

Intrebat de jurnalisti despre posibilitatea unui ‘divort’ intre Atena si FMI, dupa ce ajutoarele venite de la UE ar urma sa se incheie in cursul anului, Samaras a raspuns ‘nu accept termenul ‘divort’, chiar daca este unul de catifea. Am avut o cooperare care nu a fost niciodata una usoara, dimpotriva, insa a fost una care a schimbat cu siguranta fata economiei noastre. Cred ca aceasta cooperare se va incheia inainte de termen. Daca acest lucru se va intampla va fi un succes, nu un divort’, a spus Samaras la sfarsitul reuniunii cu Angela Merkel.

Antonis Samaras a mai precizat ca Grecia se asteapta la noi discutii cu creditorii internationali cu ocazia urmatoarei inspectii a UE/FMI si a testelor de rezistenta derulate in sectorul bancar de catre Banca Centrala Europeana. Grecia ar putea beneficia atunci de o prelungire a maturitatii imprumuturilor precum si de dobanzi mai mici. ‘Cred ca vom fi in masura sa ne acoperim necesitatile de finantare incepand de anul urmator. Vom vedea ce se va intampla cu urmatoarele transe din programul de asistenta’, a spus Samaras.

La inceputul acestei luni, ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, l-a informat pe comisarul european Jyrki Katainen de intentia autoritatilor de la Dublin de a rambursa anticipat 18 dintre cele 22,5 de miliarde de dolari datorate FMI. Aceasta dupa ce in luna decembrie a anului trecut, Irlanda a fost prima tara din zona euro care a pus capat planului de asistenta financiara convenit cu UE si FMI. Portugalia, care a fost ajutata cu 78 de miliarde de euro, a iesit si ea de sub tutela troicii in luna mai a acestui an. Situatia este diferita in cazul Greciei, tara care a beneficiat de doua planuri de asistenta in valoare totala de 240 de miliarde de euro. In timp ce ajutorul de la UE se va incheia la sfarsitul lui 2014, cel venit de la FMI se intinde pana la mijlocul lui 2016.

Sursa: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img