vineri, 19 aprilie, 2024

Greseala pe care o fac multi parinti atunci cand se joaca cu copiii lor

Distribuie:

Publicat:

Avertizarea apartine unui grup de psihologi care au descoperit ca copiilor mici le este greu sa se concentreze cand parintii lor sau alti ingrijitori sunt distrasi in timp ce se joaca cu ei.

Acest studiu este primul care arata existenta unei conexiuni directe intre cat timp insotitorul se uita la un obiect si cat timp atentia unui copil ramane concentrata pe acelasi obiect.

“Capacitatea copiilor de a-si concentra atentia este un indicator puternic pentru succesul de mai tarziu in domenii precum limbile, rezolvarea problemelor si dezvoltarea altor repere cognitive”, a declarat Chen Yu de la Universitatea din Indiana, care a condus studiul.

Chen Yu afirma ca infirmierele care par distrase sau ai caror ochi ratacesc mult in timp ce copiii se joaca par sa aiba un impact negativ asupra capacitatii de concentrare  a atentiei pe parcursul unei etape cheie in dezvoltarea copiilor.

Într-un experiment, copii cat si parinti au purtat camere de luat vederi, pentru a oferi cercetatorilor o perspectiva de analiza a interactiunii dintre cele doua parti care se jucau impreuna intr-un mediu asemanator cu cel de acasa.

Yu a separat participantii in doua mari grupuri: adulti care lasau ca sugarii sa dicteze directia jocului si maturi care incercau fortat sa ghideze interesului bebelusilor fata de anumite jucarii specifice.

“Unii parinti au incercat sa-si arate abilitatile lor de parinti, intinzand jucarii copiilor lor si denumind fiecare obiect in parte. Dar atunci cand am urmarit inregistrarile video am observat ochii ratacitori ai copiilor, care se concentrau pe plafoanele sau peste umerii parintilor lor. Ei nu erau atenti”, afirma Chen Yu.

Cei care si-au lasat copiii sa preia conducerea au reusit cu mai mult succes sa pastreze atentia lor. Acesti parinti au asteptat pana cand au vazut ca copiii isi exprima interesul fata de o jucarie si apoi au preluat si au extins interesul prin numirea obiectului si incurajand jocul.

În cazurile in care copiii impreuna cu persoanele care ii ingrijesc acorda atentie aceluiasi obiect pentru mai mult de 3,6 secunde, atentia copilului va zabovi asupra acelui obiect cu 2,3 secunde mai mult, chiar si dupa ce privirea ingrijitorului se intoarce.

In timp ce impactul de cateva secunde poate parea mic, acestea se cumuleaza in luni intregi la o interactiune zilnica cu copilul. Acest timp este considerat un stadiu critic in dezvoltarea mintala pentru copii.

O serie de alte studii au urmarit influenta atentiei sustinute la copiii si relatia ei cu varsta de scoala.

“Acest studiu arata ca, atunci cand un parinte se joaca cu copilul sau, fiecare secunda influenteaza atentia copilului si asupra a ce va fi aceasta concentrata. Aparent copilul se va concentra asupra ceva, in mod intuitiv, dar influentele sociale asupra atentiei sunt foarte importante si ignorate de cei mai multi oameni de stiinta”, a declarat Sam Wass, om de stiinta de la Universitatea din Cambridge.

Cele mai scurte perioade de atentie au fost observate intr-un al treilea grup, in care persoanele ce ingrijeau copiii au manifestat un angajament extrem de scazut in timp ce se jucau cu acestia. Acesti ingrijitori distrasi au avut tendinta de a sta in spate si de a nu se juca cu copilul sau, pur si simplu, se uitau in alta parte in timpul exercitiului.

“Cand ai o persoana care nu este receptiva la comportamentul unui copil, ar putea fi un steag rosu pentru probleme viitoare reale”, a declarat doctorul Yu.

Profesorul de stiinte psihologice si ale creierului, Linda Smith, a explicat ca, anterior, psihologii considerau atentia ca o proprietate a dezvoltarii individuale.

“Studiul nostru, insa, este unul dintre primele care ia in considerare atentia ca un produs afectat de interactiunea sociala. Pare intr-adevar sa fie o activitate realizata de doi parteneri sociali, deoarece studiul nostru arata ca atentia unui individ influenteaza semnificativ atentia altuia”, a conchis Linda Smith.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img