vineri, 19 aprilie, 2024

Greseli pe care le faci cand gatesti peste

Distribuie:

Publicat:

Planuiesti sa incluzi pestele la masa de pranz sau cina? Pentru a obtine un gust senzational conteaza foarte mult sa eviti principalele greseli care pot da un gust neplacut unui fel principal care contine peste. Iata ce greseli trebuie sa eviti pentru ca retetele tale cu peste sa fie mereu apreciate de familie sau invitati:
 
1. Nu incalzesti tigaia sau gratarul suficient. Tigaia sau gratarul trebuie sa fie deja foarte fierbinti inainte de a adauga pestele. In momentul in care carnea rece de peste intra in contact cu metalul fierbinte proteinele vor forma un strat de protectie care nu va permite sa se rupa bucatile in momentul in care le intorci. Daca ai ales pestele ca ingredient principal al mesei este mai bine sa ai rabdare. Nu merita sa economisesti 10 minute, dar sa vezi in farfurie multe bucati rupte, care nu au un aspect apetisant. Da drumul la foc si lasa tigaia sau gratarul timp de 5-7 minute, apoi pune si pestele. Iti va fi mult mai usor sa intorci bucatile fara sa le rupi din greseala.
 
2. Nu gati pestele prea mult timp. Daca lasi pestele sa se patrunda prea mult timp carnea se va usca si vei pierde aroma speciala. Este indicat sa nu lasi pestele mai mult de 15 minute pana il intorci. Carnea nu trebuie sa se inmoaie, ci sa aiba o textura ferma, cu o nuanta alba opaca, putin transucida la mijloc. „Ia pestele de pe foc in momentul in care inca mai este putina carne usor transparenta la mijloc. Pentru somon ai si un indiciu suplimentar: uita-te dupa liniile albe care se formeaza pe suprafata carnii. Cand somonul este patruns proteinele se vor coagula, formand aceste linii albe”, spune dr. Randy Hartnell, specialist in nutritie.
 
3. Nu atinge pestele de prea multe ori. Nu atinge foarte des pestele cu spatula sau lingura. Daca repeti gestul de prea multe ori vei elimina stratul crocant de la suprafata, care face deliciul tuturor. De asemenea, acest strat sigileaza aroma carnii pentru ca nu permite pierderea substantelor esentiale din peste. Nu manevra carnea decat minimul necesar si nu folosi niciodata clestii pentru peste. Prefera spatulele metalice sau lingurile de lemn. In momentul in care trebuie sa intorci pestele spatula va patrunde usor sub carne. Nu incerca sa desprinzi bucata mai devreme pentru a o intoarce pentru ca o parte din ea va ramane lipita de tigaie.
 
4. Decongeleaza pestele corect. Nu este recomandat sa dezgheti pestele la temperatura camerei sau folosind apa calda pentru ca va creste riscul de contaminare cu bacterii. Este mai bine sa dezgheti pestele in frigider, in 4-5 ore. Daca ai nevoie sa-l dezgheti mai repede pune-l intr-o punga etansa din plastic si scufunda-l in apa fierbinte. „Punga trebuie sa fie complet acoperita de apa fierbinte, dar asigura-te ca nu intra in contact si cu bucata de peste. Daca se intampla acest lucru va deveni prea umeda si iti va fi mult mai greu sa o prepari”, spune dr. Randy Hartnell.
 
5. Nu pune prea multa sare cand marinezi pestele. Atunci cand realizezi un amestec special pentru a marina pestele este posibil sa exagerezi cu sarea, dar sa stii ca nu te va ajuta deloc. Carnea de peste va absorbi imediat lichidul, dar cristalele de sare vor ramane in urma. Este mai util sa freci carnea direct cu sare grunjoasa si sa pui foarte putina in amestecul pentru marinat. Ai grija sa nu lasi pestele prea mult la marinat pentru ca vei afecta negativ textura carnii. Maestrii bucatari iti recomanda un mix clasic din marar, fenicul, suc de lamaie si ulei de masline. sursa: eva.ro
S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img