News Flash:

Grigore Lefter condamnat pentru conflict de interese

10 Mai 2014
2434 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarul comunei Osesti, din judetul Vaslui a fost condamnat miercuri de Judecatoria Vaslui la un an de inchisoare cu suspendare, fiind gasit vinovat de conflict de interese. Condamnarea primarului Grigore Lefter vine dupa ce si-a angajat propriul fiu consilier personal. A doua zi dupa pronuntarea sentintei primarul de Osesti s-a pricopsit cu un nou dosar in instata, fiind trimis in judecata de procurorii DNA, pentru fraude cu fonduri europene.

 In dosarul inaintat joi spre solutionare Tribunalului Vaslui, Grigore Lefter este acuzat de fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credinta, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si instigare la fals material in inscrisuri oficiale. Pentru infractiuni similare au fost trimisi in judecata si Vasile Furcoi, manager tehnic, angajat si platit in cadrul proiectului si Maria Damian, consultant financiar, angajat si platit in cadrul proiectului

 Proiectul ce a dus la inculparea primarului

Pe 30 noiembrie 2008 a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila PHARE avand ca obiect, „Modernizare drum interes local 1,815 km, sat Buda, comuna Osesti, judetul Vaslui", al carui beneficiar era Consiliul Local al comunei Osesti, judetul Vaslui. Costul total al proiectului a fost estimat la 214.551 euro, din care autoritatea contractanta, respectiv Oficiul de Plati si Contractare Phare, din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, s-a obligat sa acorde o suma de maximum 192.835,90 euro, echivalentul a 89,88% din costul total eligibil estimat. Perioada de implementare a proiectului a fost prevazuta la 11 luni, termenul limita de implementare a fiind 15 decembrie 2009. Proiectul nu a fost implementat in aceasta perioada, receptia la terminarea lucrarilor avand loc abia la data de 23 iulie 2010.

Copie la indigo

Urmand indicatii scrise ale Mariei Damian, Vasile Furcoi „a procedat la aplicarea de pasta corectoare de culoare alba pe exemplarul reprezentand o copie la indigo a procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor, acoperind mentiunile pe care dorea sa le inlature si efectuand, in locul acestora, mentiunile care creau aparenta receptionarii lucrarilor in ziua de 14 decembrie 2009”. Furcoi a modificat numarul de inregistrare al documentului si data intocmirii acestuia, precum si mentiunile privind perioada in care si-a desfasurat activitatea comisia de receptie, trecand ziua de 14 decembrie 2009. De asemenea, a modificat si data actului prin care fusesera desemnati membrii comisiei de receptie precum si valoarea declarata a investitiei. Grigore Lefter Grigore si Vasile Furcoi au intocmit Raportul final privind derularea proiectului in cuprinsul caruia au atestat ca lucrarile de modernizare a drumului au fost finalizate in data de 07.12.2009.

Peste 170.000 euro prejudiciu

Procesul verbal de receptie si Raportul final falsificate au fost depuse, in copie, de catre inculpatul Lefter Grigore, la Secretariatul General al Guvernului Romaniei, anexate ultimei cereri de plata, datata 9 august 2010. Proiectul fiind astfel, aparent, implementat in termenul prevazut de contract, nu s-a hotarat rezilierea contractului si au fost astfel justificate sumele de bani platite cu titlu de avans si plata intermediara, sume care, in cazul rezilierii contractului, din cauza omisiunii beneficiarului de a implementa in termenul stabilit proiectul, ar fi trebuit restituite. Autoritatea Contractanta a efectuat plati catre Beneficiar - Consiliul Local Osesti in valoare de totala 173.552,31 euro, reprezentand avans si transa intermediara de plata. Transa de plata aferenta platii finale, in valoare de 19.283,59 euro nu a mai fost platita beneficiarului de Autoritatea Contractanta. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila cu suma de 173.552,31 euro reprezentand prejudiciul patrimonial. “In vederea asigurarii platii despagubirilor civile, s-a dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor apartinand inculpatilor Lefter Grigore. Furcoi Vasile si Damian Maria pana la concurenta sumei de 173.552,31 euro.”, se arata intr-un comunicat DNA.

Citeste mai mult: adev.ro

judetul vaslui judecatoria vaslui procurorii dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044041 (s)